• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Benzin sve skuplji, a to je tek početak?!

Izvor mondo.rs

Gorivo na srpskim pumpama iz dana u dan je skuplje, što zbog cene nafte, što zbog rasta dolara. Hoće li država reagovati?

U odnosu na početak godine, litar benzina je sredinom ovog meseca bio skuplji za 6,16 dinara, a dizela za čak 8,36 dinara. A cene će i dalje, po svemu sudeći, rasti.

Prvi i osnovni razlog je sve skuplje "crno zlato" na svetskoj berzi. Nafta je u porastu neprekidno od sredine februara. "Brent" umalo da dostigne 80 dolara po barelu a ruski "ural", koji "troši" naša rafinerija u Pančevu - 74$.

Dodatni podsticaj na cene je i rast vrednosti dolara u odnosu na svetske valute, a time i na dinar. Sa 99,4 dinara za dolar 10 januara, američka "svetska" valuta je opala za pet dinara u februaru, i tu se onda nadalje klackala do 97 dinara, da bi krajem aprila počela da stalno raste i stigla ovih dana da premaši kotu 100 dinara za jedan dolar.

Izvor: Ilustracija MONDO

"U odnosu na početak godine, sirova nafta je poskupela za 16,8 odsto, a kurs dolara za 1,7 odsto. Zbog toga je i benzin u ovom periodu poskupeo za 4,3, a dizel 5,7 odsto. Cene su skočile na pumpama u čitavom regionu", kaže za Mondo Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Iako privatni naftaši ističu da bi država smanjenjem svojih zahvatanja u ceni goriva mogla da kontroliše cene goriva i zaustavi preveliki rast, do toga teško da će doći.

Ma, ko kaže da će benzin "skočiti"!?

To bi, doduše, ublažilo domaće posledice dešavanja na svetskom naftnom tržištu, ali je malo verovatno da će se i ostvariti jer poskupljenje se trenutno ne oslikava i na većim cenama domaćih usluga i proizvoda.

Većih problema zbog skupljeg goriva još nema, inflacija je i dalje ispod donje granice planirane (okvirni nivo je od 3% - plus/minus 1,5 procentnih poena, a u aprilu je međugodišnja inflacija bila 1,1%), a gunđanje građana pored "pištolja" na pumpama je ionako svakodnevna pojava.

Izvor: Ilustracija MONDO

 A ako bi se želelo, ili ako bude potrebe, država može da se umeša u cenu goriva. I te kako!

Od početka godine samo državna zahvatanja su u Srbiji po litri benzina povećana za 2,63 dinara, a dizela za 3,07 dinara, pokazuje računica UNKS. Ovo je posledica povećanja akciza i rasta PDV, jer akcize ulaze u poresku osnovicu.

Stižu dodatni nameti za gorivo u Srbiji

Analize UNKS pokazuju da državni deo u ceni svakog litra benzina čini 55,2 odsto od cene, a to praktično znači da od 150 dinara maloprodajne cene goriva, država uzima gotovo 83 dinara. Kod dizela država uzima nešto manje, oko 53,8 odsto krajnje cene.

NIS: Ne bojte se, neće (mnogo) poskupeti gorivo

Zlu ne trebalo, kaže naš narod, ali Zakon o akcizama omogućava da se bez promene propisa vanredno smanje akcize do 20 odsto "zbog poremećaja na tržištu". Poslednji put to je učinjeno 2012. godine, kada je "vanredna situacija" trajala šest meseci.

Tagovi

Komentari 37

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Пера Којот СГ

Хоће, поскупеће га још више.

corto

Naravno. Dolar pada cena goriva raste. Dolar raste cena goriva raste. Euro raste opet cena goriva raste, euro pada ona opet raste. Po nekim ekonomistima realna cena goriva u Srbiji je oko 83 dinara dok su sve ostalo akcize.

Whicher-Undertaker

Ja imam predlog da se uvedu dodatne akcize od 150 dinara po litru benzina i 250 dinara po litru dizela i kraj priče da gorivo ne trošimo jer i to je luksuz kao i akcize na struju tu smo pioniri u Evropi. Mogu naša deca i po kiši i snegu u školu i vrtić pešaka kako su naši stari na konjima išli po 30 km u jednom pravcu do škole. I postali bi ekološka država, krsevi bi sami nestali sa ulica a ulice i bulevari bi bili rezervisani za Nemačke premijum marke Audi, BMW, Mercedes itd.

special image