• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Niko neće da radi za 600 evra mesečno!

Izvor mondo.rs

Vlasnici malinjaka ne mogu da pronađu berače, a berba uskoro počinje. Uzalud stavljaju oglase, zainteresovanih nema, pa nema. Strahuje se da će zbog toga dobar deo ovogodišnjeg roda da propadne.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac


Oglasni prostori lokalnih medija od Ivanjice, Čačka, Arilja, do Bajine Bašte, Prijepolja i Nove Varoši i oglasne table po tim gradovima prepuni su poziva u kojima se traže berači malina, ali skoro niko da se javi.

Vlasnici malinjaka nude dnevnice od 20 evra, pa ako se uzme da se malina bere svaki dan 30 dana, dođe se do mesečne zarade od 600 evra, uz tri obroka dnevno, smeštaj, pauzu od dva sata u najtoplijem delu dana.

Pored toga, malinjaci su prekriveni protivgradnim mrežama koje prave hladovinu...Uzalud!

"Berača nema, a potražnja je ogromna. Većina onih koji su poslednjih desetak godina brali malinu kod drugih, imaju svoje malinjake", kaže za "Kurir" Dragan Vukajlović, malinar iz Bajine Bašte.

"Berači smatraju da je dnevnica od 2.500 dinara mala, i jeste mala - treba 10 ili 12 sati brati malinu po suncu, ali sa druge strane, malinarima ne ostane ništa", kaže Vukajlović.

Malinari radnicima nude dnevnicu od 2.500 dinara, hranu i prevoz, što je oko 3.500 dinara dnevno

Ako cena maline bude 100 dinara, kao što se najavljuje, znači - berač treba da ubere 35 kilograma dnevno samo da bi pokrio troškove domaćina.

"Prosečan berač može da umere dnevno tek od 40 kilograma, pa vi vidite računicu. Mislim da je pametnije da porodica bere, pa koliko ubere, a ono što ne ubere da propadne i to je to", kaže ovaj malinar za list.

Em propalo pola roda, em maline nema ko da bere

Malinari se hvataju za glavu (VIDEO)

Tagovi

Komentari 150

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoro od Srbiju ( Pravi)

@ Racki : Piton , Boa i Anakonda dave svoje žrtve . Stiskom lome kosti žrtvi , da je lakše progutaju .

tigar

Braću sa mojm porodicom pa koliko uberem,a država će upropastiti i ovaj posao kao i sve druge,meni i mojima dosta koliko ima!

Ivan

Ovo nije tacno, prosecan berac bere 70 kila, ja licno sam brao najvise 125 kila, i 11 godina betem malinu kod raznih ljudi, obecavali su vise dnevnice, a na kraji su dali manje. I manite mi se ove suplje price molim vas. Ja cu mu brati ako imate kontakt, i posto znam koliko berem i kakav sam berac, nek mi da 20 e, 12 sati da radim i dogovorili smo se.

special image