• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povećanje cene gasa za domaćinstva

Generalni direktor "Srbijagasa" Saša Ilić najavio je povećanje cene gasa za domaćinstva, od 1. oktobra.

Generalni direktor "Srbijagasa" Saša Ilić najavio je povećanje cene gasa za domaćinstva, od 1. oktobra.

"Cena prirodnog gasa za domaćinstva mora se povećati, jer smo do sada upravo kod ove kategorije potrošača imali značajne gubitke. Nadam se da će veoma brzo zaživeti tarifni sistem i činimo sve da to bude 1. oktobra", rekao je Ilić za sutrašnje "Novosti" ističući da očekuje da "Srbijagas" više neće biti u situaciji da prodaje gas jeftinije nego što ga kupuje.

Ilić je ocenio da je gasovod "Južni tok" istorijska šansa Srbije i da bi bila neprocenjiva šteta ukoliko bismo je izgubili.

Gasovod "Južni tok" suštinski menja poziciju naše države i kada kapacitet nadmašuje minimalno četiri puta trenutnu potrošnju gasa kod nas, dobićemo realnu osnovu za razvoj energetike Srbije u narednih 20 do 30 godina, rekao je za Ilić.

On je istakao i da planirani kapacitet gasovoda od najmanje 10 milijardi kubika zaista obezbeđuje stabilnost funkcionisanja energetskog sistema države, a donosi i značajne prihode od tranzita.

Ilić je kazao da, iako formiranje zajedničkog preduzeća sa ruskim "Gaspromom" kasni više od tri meseca, "Srbijagas" se u potpunosti trudi da ispuni svoju ulogu, kako u formiranju budućeg zajedničkog preduzeća, tako i u svim ostalim aktivnostima koje proizilaze iz kompletnog sporazuma.

U toku su početne aktivnosti u skladu sa onim što je urađeno i u ostalim zemljama, koje se nalaze na budućoj trasi gasovoda. Jesen je pred nama i to je vreme kada će se punom parom krenuti u taj projekat, rekao je Ilić.

Na pitanje ima li najava iz "Gasproma" za povećanje cene gasa za Srbiju, Ilić je kazao da su "parametri koji utiču na formiranje cene devetomesečni prosek cena nafte i naftnih derivata na svetskom tržištu, vrednost dolara i visina tranzitne takse kroz Mađarsku".

"Ta tri elementa menjaće se za naredni kvartal i očekujemo dalje povećanje uvozne cene gasa. Inače, kupovina prirodnog gasa radi se na osnovu ugovorene formule, pa najavu povećanja cene ne daje 'Gasprom'", rekao je Ilić.

(Tanjug)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image