• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropske akcije se oporavljaju, dolar ojačao

Cene evropskih akcija i danas su uvećane, a dolar je opet ojačao u odnosu na korpu šest vodećih valuta.

Cene evropskih akcija i danas su uvećane, iako skromnije nego juče, jer se na tržištu i dalje oseća pozitivan uticaj odluke američkog ministarstva finanisija da preuzme direktnu kontrolu nad radom dve najveće domaće hipotekarne korporacije koje su bile na ivici bankrota.

Na globalnim valutnim berzama dolar je i dalje u fazi jačanja, jer na čvršće pozicije američke valute povoljno deluju, između ostalog, opadajuće cene nafte.

Glavna evropska efektna berza u Londonu danas je radila normalno, nakon jučerašnjeg višečasovnog tehničkog zastoja, a cene akcija vodećih britanskih kompanija uvećane su oko jedan odsto u odnosu na jučerašnji zaključni nivo.

Investitori su na Londonskoj i drugim vodećim evropskim efektnim berzama uglavnom su pozitivno primili vest o odluci američke administracije da spasi perjanice domaćeg hipotekarnog biznisa, korporacije "Fani mej" i "Fredi mek", od skoro neminovne propasti.

Finansijski stručnjaci u Evropi se, međutim, pitaju hoće li potez američkog ministarstva finansija imati dugoročnije, pozitivno, dejstvo na globalno kreditno tržište, ili će navedena mera biti kratkog daha.
U takvoj tržišnoj klimi Panevropski indeks akcija FTSEurofirst 300 je, ipak, napredovao 0,8 odsto, dok su akcije viđenijih kompanija na američkm Vol stritu poskuple, tokom početne trgovine, nešto skromnije - 0,6 procenata.

Azijske berze su se, međutim, već danas "ohladile" i tamošnji indeksi akcija su, uglavnom, bili u padu, dok je vodeći svetski indikator kretanja cena hartija - MSCI - danas takođe bio u "negativnoj teritoriji", jer je u ranoj podnevnoj trgovini oslabio 0,3 procenta.

Dolarski indeks je na indikativnoj deviznoj berzi u Londonu i danas ojačao, prema korpi šest drugih jakih valuta, na 79,776, što je nov jednogodišnji maksimum.

Američka valuta je dostigla i nov višegodišnji rekorod prema britanskoj novčanoj jednici, jer je kotirala svega 1,7612 za funtu sterlinga koja stalno gubi na vrednosti zbog brojnih slabosti britanske ekonomije.

Nisko prinosni jen je, međutim, tokom današnje trgovine blago napredovao prema dolaru, na nešto više od 108 za "zelenu valutu", ali bez izgleda da se dodatno učvrsti, jer su performanse japanske privrede sve lošije.

Evro se, istovremeno, u Londonu kretao u uskom rasponu oko ranije dostignutog 11 - mesečnog minumuma od 1,4139 dolara, a vredeo je još 152,77 jena i nešto manje od 1,60 švajcarskih franaka.

Na kurs dolara u dobroj meri utiču i sve niže cene nafte koje su danas, na indikativnoj berzi u Njujorku, bile najniže u minulih pet meseci, izvestio je Rojters.

(Tanjug)



Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image