• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Autoput Horgoš - Novi Sad ide na tender

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da će biti raspisan međunarodni tender za izgradnju autoputa Horgoš-Novi Sad. Plan je da se taj put izgradi u roku od 18 meseci od početka radova.

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da će biti raspisan međunarodni tender za izgradnju autoputa Horgoš-Novi Sad. Plan je da se taj put izgradi u roku od 18 meseci od početka radova.

Dinkić je na konferenciji za novinare kazao da izgradnja te deonice autoputa neće moći da bude deo sporazumnog raskida koncesionog ugovora za autoput Horgoš-Požega sa koncesionarima Alpinom i Porom.

Ministar je istakao da su predstavnici Alpine u predlogu za sporazumni raskid koncesije tražili da izgrade auto-put Horgoš-Novi Sad po ceni od 220 miliona evra, dok su stručnjaci Ministartstva ekonomije procenili da je vrednost tog posla manja, oko 150 miliona evra: "Izvesno je da od realizacije koncesije nema ništa."

Ekspertski tim je napravio, naveo je Dinkić, predlog finasiranja tog projekta i dostavio ga Nacionalnom savetu za infrastrukturu. "Očekujem da će ove sedmice biti zakazana sednica Nacionalnog saveta za infrastrukturu na kojoj će biti doneta odluka, ali je izvesno da će Srbije iz sopstvenih sredstava graditi taj auto-put", kazao je ministar.

Najverovatnije neće celokupan projekat ići na tender, već će biti podeljen na nekoliko delova kako bi što veći broj domaćih firmi mogao da konkuriše i da bi se ubrzali radovi i smanjila cena.

Auto-put Horgoš-Novi Sad je na kraku "Panevropskog koridora 10" čiji je glavni pravac Salcburg (Austrija)–Ljubljana–Zagreb–Beograd–Skoplje–Solun (Grčka). Kroz Srbiju prolaze dva kraka tog koridora: Budimpešta-Novi Sad-Beograd (krak B) i Niš-Pirot-Sofija (krak C).

Dinkić je ponovio da će do kraja septembra zaokružiti finansiranje izgradnje auto-puta "Panevropskom koridoru 10" kroz Srbiju, za šta je potrebno oko 1,66 milijardi evra. Prema njegovim rečima, Evropska banka za obnovu i razvoj najavila je da će odobriti 150 miliona evra kredita, a Evropska investiciona banka planira da odobri 400 miliona evra kredita za taj projekat.

Dinkić je najavio i da će u trećoj sedmici septembra otputovati u Vašington na pregovore sa predstavnicima Svetske banke od koje očekuje 400 miliona evra kredita. Dodatnih 100 milinoa evra Srbija će dobiti Plana Vlade Grčke za privrednu rekonstrukciju na Balkanu (Helenik plan), naveo je ministar i dodao da će 8. oktobra u Atini razgovarati o toj donaciji.

Planirano je da se preostalih 610 miliona evra obezbedi iz privatizacionih prihoda, istakao je ministar i dodao da će predložiti da se ubuduće prihodi iz privatizacije preduzeće isključivo koriste za izgradnju infarstukture u Srbiji.

Ministar ekonomije je kazao i da je za modernizaciju pruga u Srbiji potrebno 1,7 milijardi evra, a za pripremu tog projekta 14 meseci. Relizacija tog projekta ne bi mogla da počne pre 2010. godine, tako da se očekuje da će delom biti finansiran i iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image