• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ove godine u Srbiji rekordnih 9.000 tona meda

Izvor MONDO/Beta

U Srbiji će, po proceni stručnjaka Srpske akademije nauka i umetnosti, ove godine biti proizvedeno oko 9.000 tona meda, što je rekordna proizvodnja kao 2013. godine.

 Med- rekordna proizvodnja 2018. Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Milan Krkobabić, ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj je u selu Donja Lomnica kraj Vlasotinca posetio zadrugu "Med i voće" koja je iz državnog budžeta dobila 12,4 miliona dinara bespovratnih sredstava za kupovinu pčelarske opreme.

"Nastavljamo da ulažemo dalje u pčelarsku proizvodnju, hoćemo da se ona razvija. Želimo da dobije i više faze prerade, da to ne bude samo primarni proizvod nego i da ga prerađujemo", kazao je Krkobabić.

Rekordnu proizvodnju meda od 9.000 Srbija je imala i 2013. godine, kada je izvezeno 5.000 tona, a prihod je bio 13 miliona dolara, "veći nego od izvoza mesa što je poražavajuće za naše stočarstvo", rekao je Krkobabić.

On je ocenio da Srbiji "nema spasa" ukoliko se ne okrene selu i poljoprivrednoj proizvodnji.

Šta je pravi med i kako nas sve varaju (FOTO)


"Holandija godišnje od izvoza poljoprivrednih proizvoda zaradi do 70 milijardi evra, a naš izvoz ne pređe 3,5 milijardi evra. Pritom Holandija ima manju površinu obradivog zemljišta i zemljište je lošijeg kvaliteta", kazao je Krkobabić.

Po njegovim rečima, rešenje za razvoj poljoprivrede je udruživanje poljoprivrednika i stvaranje zadruga za šta je ove godine državnim budžetom namenjeno 825 miliona dinara, a uskoro će konkurs za dodelu bespovratnih sredstava.

"Planiramo da do kraja godine podignemo između 60 i 70 zadruga. Ulaganje u postojeće zadruge podižemo na iznos do 15 miliona dinara, za novoformirane do 7,5 miliona dinara, a za složene zadruge do pola miliona evra", kazao je Krkobabić.

On je procenio da je za razvoj zadrugarstva u Srbiji potrebno ulaganje od 100 do 200 miliona evra.

Krkobabić smatra i da su udruživanje proizvođača i razvoj zadruga način i da malinari reše svoj problem i da od izvoza godišnje zarade pola milijarde evra.


Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Realan

Sve ove godine propada poljoprivreda bez zadruga a za to treba 100-200 miliona eeeeeej....ko pola Neymara, o cemu mi pricamo. Sirotinjo i bogu si teska...

Tope-Uzice

Od toga je (za sada) 1,5t od mene, pozdrav sa Divcibara :))

Bar Pravi

@Tope-Uzice obnoviti zadruge pod hitno! Svima dobro i sve povoljnije i bolje organizovano.

special image