• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cena nafte pala ispod 108 dolara za barel

Sirova nafta je na berzi u Njujorku pojeftinila ispod 108 dolara za barel, nakon što je u ponedeljak uveče u jednom trenutku poskupela za 25,45 dolara, na 130 dolara po barelu.

Sirova nafta je u utorak ujutru na berzi u Njujorku pojeftinila ispod 108 dolara za barel, nakon što je u ponedeljak uveče u jednom trenutku poskupela za 25,45 dolara, na 130 dolara po barelu, što je najveći jednodnevni rast cene u istoriji trgovanja tim energentom.

Cena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u novembru je na Njujorškoj robnoj berzi pala na 107,41 dolar za barel, dok je evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu nakon jučerašnjeg rasta od šest dolara, na 106,04 dolara za barel, danas je pojeftinila na 104,35 dolara po barelu, prenele su svetske agencije.

Nagli rast cene "tečnog zlata" je usledio, prema tumačenju tržišnih specijalista, zbog sve raširenijeg uverenja tržišnih poslenika da je oko 700 milijardi dolara vredan plan američke vlade za spasavanje ugroženih domaćih banaka i drugih finansijskih institucija uticao na slabljenje dolara i naveo investitore da se okrenu sigurnijim ulaganjima.

Američka valuta je u ponedeljak u odnosu na evro izgubila dva odsto pređašnje vrednosti, što je povećalo kupovnu moć onih investitora koji sirovine plaćaju drugim valutama.

Poskupljenje nafte je bilo podstaknuto i sporim oporavkom naftnog sektora u SAD nakon uragana Ajk, ističu analitičari čije mišljenje prenosi agencija Blumberg.

(Tanjug)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image