• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi izgled jednog centa

Najmanja kovana novčanica u SAD od jednog centa prvi put za pola veka promeniće spoljašni izgled, objavljeno je u ponedeljak u Vašingtonu.

Najmanja kovana novčanica u SAD od jednog centa (stoti deo dolara) prvi put za pola veka promeniće spoljašni izgled, objavljeno je u ponedeljak u Vašingtonu.

Deo kovanice od jednog centa na kome se nalazi lik 16-tog američkog predsednika Abrahama Linkolna ostaće i dalje nepromenjena, dok će se druga strana tog novčića pojaviti, počev od iduće godine, u četiri različite varijante.

Novi izgled kovanice od jednog centa upriličen je u čast dva veka od Linkolnovog rođenja, a najbolje minijature za novi izgled najsitnijeg kovanog novca u SAD odabrao je lično aktuleni američki ministar finansija Henri Polson, prenele su svetske novinske agencije iz Vašingtona.

Četiri različite verzije na obratnoj strani novčića ukazuju na osnovne etape Linkolnovog životnog puta : Detinjstvo u saveznoj državi Kentaki (kroz sliku drvene kućice), mladost u Indijani (Linkoln u školi tokom pauze za ručak), početak političke karijere u Ilinoisu (Linkolon na stepenicama starog zdanja Kapitola u Springfildu) i predsedništvo u Vašingtonu (nedovršena zgrada Kongresa SAD simbolizuje raskol zemlje u vreme građanskog rata).

Zanimljivo je da zasluge Linkolna kao predsednika - oslobodioca, koji je 1863. godine ukinuo ropstvo, nisu našle odraz, prilikom izrade grafičkih rešenja, na novom kovanom novčiću, ukazuju agencije.

Poslednji put spoljašni izgled novčića u vrednosti od jednog centa je promenjen 1959. godine, od kada se na obratnoj strani te kovanice nalazio memorijalni Linkolnov kompleks u centru Vašingtona.

Prvi primerci kovanog novca od jednog centa izrađeni su potkraj 18. veka od bakra, a od tada se izgled tog novčića više puta menjao. Počev od 1982. godine kovanica od jednog centa izrađuje se od cinka sa prelivom od bakra.

(Tanjug)





Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image