• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU za jeftinije SMS poruke u romingu

Slanje SMS poruka iz inostranstva trebalo bi da košta trećinu onoga što trenutno naplaćuju evropski operateri mobilne telefonije, saopštili su zvaničnici Evropske komisije.

Slanje SMS poruka iz inostranstva trebalo bi da košta trećinu onoga što trenutno naplaćuju evropski operateri mobilne telefonije, saopštili su zvaničnici Evropske komisije.

Evropska komisija želi da postavi ograničenje cena SMS poruke na 0,11 evra, za razliku od sadašnje prosečne cene koštanja u EU od 0,29 evra, čime se nadovezala na prošlogodišnju kampanju za smanjene cene poziva u romingu.

Visoka evropska zvaničnica za telekomunikacije Vivijen Reding rekla je da je predložila nova pravila zato što telefonske kompanije nisu reagovale na njene pozive da smanje cene.

Kompanije međutim ocenjuju da se time EU upušta u rizik mešanja u tržište i da bi smanjenje prihoda moglo da utiče na način na koji naplaćuju usluge, kao i u dalje investiranje u nove tehnologije.

Evropska komisija će zatražiti da se do jula 2012. godine cena poziv iz rominga ograniči na 0,34 evra sa sadašnjeg proseka 0,46 evra, a da bi poziv dobijen iz rominga trebalo da se naplaćuje 0,10 evra u odnosu na sadašnjih 0,22 evra.

EU je takođe zatražila čvršću kontrolu naplate usluga mobilnog interneta.

Evropski parlament i vlade članica EU moraju da prihvate te promene u regulacije pre nego što postanu zakon, kako se predviđa, jula sledeće godine.

SMS poruke su veoma popularne, i u Evropi je poslato oko 2,5 milijardi tekstualnih poruka što je potrošače stajalo oko 800 miliona evra.

Većinu poruka poslali su korisnici mladiji od 25 godina.

Reding je navela da se naplaćena svota ne može objasniti osnovnim troškovima budući da kompanije jedna SMS poruka košta manje od 0,01 evro. Ona navodi da bi cena koje komanije međusobno naplaćuju za SMS poruke trebalo da iznosi najviše 0,04 evra.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image