• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jelašić: Poskupljuju stambeni krediti

Krediti će poskupeti u Srbiji zbog svetske finansijske krize, izjavio je guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić. SRS je ocenila da najava poskupljenja stambenih i ostalih kredita predstavlja jednu od pogubnih posledica ekonomske politike koju vodi vlast u Srbiji.

Krediti će poskupeti u Srbiji zbog svetske finansijske krize, izjavio je guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

"Marže koje banke dodaju na kamatne stope zbog lošeg rejtinga, za Srbiju su osetno više. To, naravno, plaća klijent", rekao je Jelašić u intervjuu za današnje izdanje "Večernjih novosti".

Dodao je da će od popravljanja rejtinga zemlje zavisiti ubuduće pod kojim uslovima će Srbija moći da se zadužuje i koliko će kapitala moći da privuče.

Jelašić je rekao da zbog svetske krize stambeni krediti u Srbiji ne bi trebalo da budu obustavljeni, ali će biti skuplji.

"Ne mora da znači i da će građani krov nad glavom plaćati više jer je logično očekivati da će istovremeno, ako je tražnja manja, doći do pada cene nekretnina", kazao je on.

Srpska radiklana stranka (SRS) ocenila je danas da najava poskupljenja stambenih i ostalih kredita predstavlja jednu od pogubnih posledica ekonomske politike koju vodi vlast u Srbiji.

"Upravo zbog uništavanja domaćih banaka, sprečavanja dolaska ruskih banaka i prodaje oko 80 odsto bankarskog sektora bankama iz EU, stvoreni su uslovi za nastupajuću krizu i poskupljenje kredita koje koriste građani", saopšteno je danas iz SRS-a.

Ta stranka je ocenila i da će se građani Srbije uskoro suočiti sa krizom do koje dovodi veliko zaduživanje u inostranstvu jer je spoljni dug Srbije ogroman a država se i dalje zadužuje.





Guverner je izrazio uverenje da će Srbija kraj godine dočekati sa jednocifrenom inflacijom, ali je ukazao da je ključno pitanje šta će biti sa inflacijom 2009. zbog svetske finansijske krize na koju Srbija ne može da utiče.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić smatra da će se Srbija naći "na udaru" svetske finansijske krize, jer će porast cene novca uticani na poskupljenje stambenih kredita, ali je ocenio da to neće biti drastično.

"Uz sve domaće brige, zadesiće nas i posledice poskupljenja novca, kao jednog od glavnih efekata globalnog finansijskog posrnuća", rekao je Jelašić, i ocenio da se svetska kriza na nas, ipak, neće odraziti tako drastično da stambeni krediti budu obustavljeni, ali će biti skuplji.

Guverner je, u intervjuu "Novostima", kazao da je dobro što imamo stabilan kurs dinara, jer bi bez restriktivne monetarne politike NBS i stabilnog kursa krediti još više poskupeli.

Komentarišući izveštaj predstavnika MMF-a u Beogradu, on je rekao da ga to nije iznenadilo.

"Izveštaj MMF-a ne bi smeo nikoga da iznenadi, pošto je sve ono što je navedeno u njemu dobro poznato ljudima koji imaju ključnu ulogu u kreiranju ekonomske politike. Takođe, veliki broj političkih stranaka zalaže se za iste stvari, na koje upozorava MMF - nižu inflaciju, smanjenje javne potrošnje, ubrzanje procesa privatizacije, porast investicija i slično", rekao je Jelašić.

Na pitanje kako to sprovesti, on je naročito opasnom ocenio "tezu da će sutra biti lakše, umesto da se potrebni radikalni potezi povuku danas".

Jelašić je naglasi da je, ipak, pitanje "da li ćemo uraditi ono što možemo - da te negativne efekte ne povećavamo ekspanzivnom fiskalnom politikom, već da doprinesemo da inflacija bude niža".

Na pitanje da li bi Srbija trebalo jednostrano da primenjuje prelazni trgovinski sporazum sa EU, on je ocenio da se tu u principu ne radi o jednostraoj primeni sporazuma.

"Važno je najpre da se podsetimo da se uopšte ne radi o jednostranom koraku, pošto je EU već obezbedila privilegije za izvoz robe i usluga iz Srbije. Radi se o tome da li ćemo i mi početi da sprovodimo sporazum, ili ćemo dopustiti da zbog naredna tri meseca izgubimo celu sledeću godinu", naveo je Jelašić.

On je dodao rekao da bi do postepenog smanjenja carinskih prihoda došlo i "da smo krenuli u sprovođenje sporazuma po normalnom 'voznom' redu".

"To smo, uostalom, znali još kada smo ga potpisivali. Ne čude me oni koji su lepo profitirali zbog svoje monopolske pozicije na srpskom tržištu, za njih je svaki dan odlaganja primene sporazuma 'čist ćar'", zaključio je guverner NBS.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image