• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stvoreni svi preduslovi za ugovor sa Fijatom

Vlada Srbije usvojila je u nedelju dokumenta za potpisivanje ugovora o ulaganjima italijanskog Fijata u kragujevačku Zastavu i ovlastila potpredsednika Vlade i ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića da potpiše ugovor sa predsednikom Fijat grupe Serđom Markijoneom. Ugovor će biti potpisan u ponedeljak

Vlada Srbije usvojila je u nedelju dokumenta za potpisivanje ugovora o ulaganjima italijanskog Fijata u kragujevačku Zastavu i ovlastila potpredsednika Vlade i ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića da potpiše ugovor sa predsednikom Fijat grupe Serđom Markijoneom.

Kako je saopšteno posle vanredne sednice, Vlada je jednoglasno usvojila Predlog ugovora o zajedničkom ulaganju Srbije i Fijat grupe koji će u ponedeljak biti potpisan u Palati Srbija u prisustvu najviših zvaničnika Srbije i Italije.

Tim ugovorom osniva se Zajedničko društvo u kome će Fijat, kao strateški partner, imati većinsko vlasništvo od 67 odsto, dok će Republika Srbija biti manjinski vlasnik sa 33 odsto.

Članovi Vlade informisani su i o Memorandumu o razumevanju koji će takođe biti potpisan između Republike Srbije i članova Fijat grupe IVEKA i Manjeti Marelija o proizvodnji autobusa, kamiona i komponenti za auto industriju.

Kako je ranije najavljeno iz Vlade Srbije, pre potpisivanja ugovora ministar spoljnih Italije Franko Fratini imaće odvojene razgovore sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem i predsednikom Srbije Borisim Tadićen nakon kojih su predviđene i izjave.

Posle potpisivanja ugovora javnosti će se obratiti premijer Srbije Mirko Cvetković, potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić, ministar Franko Fratini i predsednik Fijat grupe Serđo Markijone.

Takođe, posle ceremonije potpisivanja zajedničke izjave daće predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Fijat grupe Serđo Markijone.

Potpisivanje ugovora sa Fijatom znači da Zastava postaje svetski proizvođač automobila, čemu su se svi u fabrici nadali i čemu su težili protekih osam godina, izjavio je Tanjugu generalni direktor "Zastava grupe" Zoran Radojević.

"Docekali smo da u Zastavu i Kragujevac dođe afirmisani proizvođač automobila, što je inicijalna kapisla i veliki podstrek za dalji razvoj srpske industrije", rekao je Radojević.

Ne treba zaboraviti, dodao je on, da su automobilska industrija i građevinarstvo dve vodeće privredne i industrijske grane, veoma značajne za dalji razvoj zemlje.

Sa neskrivenim zadovoljstvom, Radojević je rekao da je to i velika pobeda za sve koji su verovali da Zastava može da opstane i koji su, uz pomoć nadležnih državanih organa, učinili sve da se to i dogodi.

On je podsetio da se ova saradnja, sada u nešto drugačijem obliku, obnavlja na 55-tu godišnjicu od prvog ugovora koji je kragujevačka Zastava imala sa Fijatom.

"Ovoga puta je reč o čvršćoj i jačoj saradnji jer je Fijat postao vlasnik dela Zastave, što će samo doprineti njenom razvoju", kazao je Radojević i dodao da sve to kod njega, njegovih saradnika i svih onih koji su verovali u Zastavu "stvara osećanje velikog zadovoljstva i olakšanja".

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image