• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GOTOVO: Završen remont bloka A4 u TENT

Izvor Tanjug

Remont bloka A4 u Termoelektrani "Nikola Tesla A" (TENT) završen je danas, čime je snaga tog bloka povećana na 332 megavata, produžen radni vek na naredne četiri decenije, unapređena energetska efikasnost i zaštita životne sredine.

Završetku remonta prisustvovali su ministar za rudarstvo i energetiku Aleksandar Antić i direktor Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić koji su istakli da je reč o investiciji vrednoj 53,5 miliona evra, a da su ta sredstva obezbeđan iz budžeta EPS-a.

Antić je čestitao EPS-u na remontu koji je završen u predviđenom roku i dodao da je reč o veoma važnom projektu, kako za EPS tako i za energetski sistem Srbije.

"Ovim kapitalnim remontom, mi smo dobili novi blok A4 koji ulazi u novi život u nove četiri decenije. Ulazi sa svim ključnim elementima i povećanom snagom sa 308,5 megavata na 332 megavata", rekao je Antić.

Vlada formirala Radnu grupu za TE Kolubara B

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da će država ponovo aktivirati projekat ''Kolubara B'' i izgradnju nove termoelektrane snage oko 350 megavata. Antić je rekao da je na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije formirana Radna grupa koja će upravljati projektom ''Kolubara B', koji bi trebalo da grade Kinezi'. Ministar je izrazio uverenje da bi izgradnja termoelektrane obezbedila dugoročnu stabilnost energetskog sistema.

Prema njegovim rečima, nova instalirana snaga tog bloka će bez ikakve sumnje značajno uticati na ukupnu proizvodnju električne energije u Srbiji.

On je podvukao da je na tom projektu radilo više od 40 kompanija, a da je u pojedinim fazama bilo angažovano više i od 1.500 zaposlenih, što je dokaz, kaže Antić, da je proces bio dobro organizovan što je dovelo da se završi u roku.

Ističe da domaće kompanije obavile 40 odsto posla i posebno istakao kompaniju "Pupin" za koju kaže da je odradila čitav sistem upravljanja i time poslala poruku da je u potpunosti kadrovski i stručno spremna da stupi na sva tržišta u Evropi i svetu.

Ministar je ponovio da se Srbija nalazi u velikom investicionom ciklusu, te da se trenutno u našoj zemlji odvijaju projekti u vrednosti više od tri milijarde evra.

Grčić je istakao da je danas završen jedan od četiri veliki bloka na TENT-u A za manje od pet meseci i u rekordnom roku.

"Revitalizacijom ovog bloka završili smo revitalizaciju četiri velika bloka u TENT-u A. Ostali su blokovi A1 i A2, to su manji i najstariji blokovi koji rade skoro punih pet decenija", rekao je Grčić

Podsetio je da su ti blokovi u nekoj prethodnoj strategiji EPS-a bili predviđeni za gašenje, ali da je ta strategija promenjena i uz podršku Vlade Srbije blokovi A1 i A2 biće "vraćeni u život".

Kinezi u Srbiji otvorili predstavništvo za Evropu

Kaže da se trenutno završavaju neophodni projekti za revitalizaciju ta dva bloka i najavio da će najkasnije do kraja godine biti raspisan tender za njihovu kompletnu revitalizaciju.

"Kada se završi remont blokova A1 i A2 oni će imati snagu više od 400 megavata i radni vek najmanje 40 do 50 godina", naglasio je Grčić.

Ističe da će i remont tih blokova, čija je vrednost 200 miliona evra, takođe biti obavljeni sredstvima EPS-a.

Poslednji kapitalni remont bloka A4 urađen je 2007. godine i obezbedio je stabilan rad bloka proteklih 11 godina. Blok A4 je prvi put sinhronizovan na mrežu 8. juna 1978. godine i ove godine obeležava 40 godina rada.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image