• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaposleno 500 žena u ruralnim krajevima

Izvor Tanjug

U okviru inicijative ''Uposlimo 1.000 žena'' u proteklih nešto više od godinu dana, zaposleno je 498 žena iz ruralnih područja.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, je rekla prilikom obilaska tkačke kolonije u Somboru, da su takvi projekti važni kako za unapređenje položaja žena u ruralnim područjima, tako i za spajanje nacionalnog identiteta sa potrebama moderne Srbije.

Vez, tkanje, zlatovez...

Direktorka NALED-a Violeta Jovanović rekla je Tanjugu da Etno mreža okuplja žene iz cele Srbije iz ruraralnih područja koje su trajno nezaposlene i vladaju veštinama ručnog rada, odnosno tehnikama kao što su vez, tkanje, zlatovez da bi izradile tradicionalne i autentične proizvode koji se najčešće koriste kao diplomatski pokloni.

"U vremenu u kom mi se čini da smo knjige zamenili mejlovima, kad idemo s rukama punim mobilnih telefona, kad mnogo više gledamo Facebook i Twitter nego što razgovaramo, kad nam deca šalju emocije SMS-ovima, važno je da budemo u tkačkoj koloniji u Staparu, da vidimo svoju istoriju, svoj identitet. Kad spojimo to sa modernom Srbijom, možemo da idemo napred", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da žene u ruralnim podrućjima ne žive dobro, ali da sad imaju podršku države i da su tkačke kolonije samo jedan od projekata koji imaju za cilj da se unapredi njihov položaj.

U okviru inicijative "Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima", koju je pokrenulo Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost zajedno sa NALED-om i Etno-mrežom, radovima žena ukrašen je jedan od salona u Vladi Srbije, a njihovi proizvodi daju se i kao pokloni stranim zvaničnicima.

Žene i posao: Manje zarađuju, manje odlučuju

Tkačku koloniju su zajedno sa potpredsednicom Vlade obišli pokrajinski premijer Igor Mirović, predsednik pokrajinske skupštine Ištvan Pastor, gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image