EBRD s 22 miliona kredita podržao srpske železnice
MONDO/Stefan Stojanović 

Oko 17 miliona evra biće investirano u proširenje i poboljšanje železničkog depoa u Zemunu, u skladu sa ugovorom koji su potpisali danas u Beogradu ministar finansija Siniša Mali i v.d. generalnog direktora"Srbija voz" Jugoslav Jović s direktorom transport tima EBRD-a Sju Baret, saopštio je EBRD.

Nakon potpisivanja sporazuma Mali je rekao da će ceo projekat gradnje TPS Zemun biti završen do kraja 2021. godine ili početka 2022. godine.

Projekat podrazumeva izgradnju funkcionalne celine za održavanje železničkih voznih sredstava za prevoz putnika i izmeštanje sa sadašnje lokacije u Savskom amfiteatru i oslobađanje zauzetih površina u centralnoj gradskoj zoni.

Zahvaljujći ovoj investiciji, depo u Zemunu postaće glavna lokacija za održavanje železničkog voznog parka kompanije "Srbija voz", uključujući i održavanje novih vozova najsavremenije tehnologije.

Takozvana "elektro-motorna garnitura" vozova, koju je "Srbija voz" nabavila 2015. zahvaljujući kreditu od EBRD, obuhvata moderne vozove koji koriste struju za pokretanje. Prvi kredit za razvoj depoa u Zemunu potpisan je u decembru prošle godine.

Drugi deo kredita u iznosu od pet miliona evra finansiraće nabavku i instalaciju novih IT sistema koji će unaprediti procese upravljanja resursima, prodaje karata i upravljanje energijom.

Jedna od najvidljivijih promena za putnike biće novi sistem prodaje karata putem automata i prodaje putem interneta i mobilnih telefona.

Ova modernizacija omogućiće "Srbija voz" kompaniji da poboljša naplatu karata i prikupljanje podataka o broju putnika, što će popraviti i nivo usluge i omogućiti kompaniji da kreira atraktivnije ponude za putnike, navodi se u saopštenju.

Pored toga, ugradnja novog sistema za upravljanje energijom omogućiće kompaniji "Srbija voz" da smanji potrošnju energije.

U Srbiji, EBRD je vodeći investitor sa preko 4,6 milijardi evra investiranih u 222 projekata.

EBRD: Srbija u dubokom tranzicionom jazu

Pomoć u procesu priprema Srbije za pridruženje EU je jedan od prioriteta banke. Investiranjem u Srbija voz, EBRD podržava smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte kao i jačanje regionalne integracije i povezanosti.