• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EBRD: Srbija u dubokom tranzicionom jazu

Izvor Tanjug

Srbija je ostvarila izvrsne fiskalne i makroekonomske rezultate, ali i dalje ima nedovoljan privredni rast i nivo investicija, kao i veliki tranzicioni jaz u poređenju sa ostalim zemljama, pokazuje izveštaj EBRD.

Izveštaj EBRD o tranziciji za period 2017. i 2018. godine, je danas predstavljen na Kopaonik biznis forumu.

Glavni regionalni ekonomista EBRD za Hrvatsku, Rusiju, Srbiju i Sloveniju Peter Tabak je istakao da izveštaj pokazuje da treba poboljšati javni sektor i transformisati državna preduzeća.

Istakao je da privredni rast u Srbiji još nije dovoljno stabilan, da je ispod nivoa koji postoji u drugim zemljama, kao i da naša zemlja ima jedan od najmanjih nivoa investicija na Zapadnom Balkanu.

"Zamka srednjeg nivoa prihoda"

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj u Srbiji Danijel Berg je rekao da ceo region Zapadnog Balkana "potpada pod zamku srednjeg nivoa prihoda" i da EBRD pokušava tim zemljama da pomogne u dostizanju viših nivoa stopa rasta. Berg je rekao da veruje da Srbiju očekuje optimistični scenario ako bude nastavila uspešno da sprovodi reforme.

Povećanje produktivnosti mora da bude u fokusu u narednim godinama, a Srbija još treba da uradi dosta toga kada je privatni sektor u pitanju, kako bi postao konkurentniji, istakao je Tabak.

Ocenio je da je tranzicioni jaz još veliki, kao i da je važno poboljšati javni sektor i državna preduzeća.

Prema njegovim rečima, najvažnije za produktivnost je uključiti mlade kreativne ljude, a ukazao je i da poboljšanja treba da se ostvari u integraciji u tržište EU, recikliranje otpada, infrastrukturu...

Ocenio je da se makroekonomsko okruženje dosta popravilo, navodeći da je Srbija poboljšala svoj položaj na Duing biznis listi Svetske banke zbog velikog broja sprovedenih reformi.

Navodi da postoji i dalje veliki broj parafiskalnih nameta koji predstavljaju veliki teret za preduzeća.

Što se tiče upravljanja u javnom sektoru ocenjuje da ima dosta nedostataka kada se govori o zaštiti svojinskih i imovinskih prava, a da kod subvencija treba više transparentnosti.

Takođe, broj nenaplativih kredita je na nivou od 11 odsto, što zahteva uvođenje strožih pravila, a u energetskom sektoru postoji velika zavisnost od uglja, rekao je Tabak i dodao da je Srbija ugrožena od klimatskih uslova.

EBRD: Kada će u Srbiji biti životni standard EU

Prema njegovim rečima, stopa nezaposlenosti i dalje je visoka, kao i da nema dovoljno žena u upravnim odborima i na rukovodećim strukturama.

Takođe, još uvek postoji velika razlika između žena i muškaraca kada je u pitanju zapošljavanje, a stanje mora da se popravi i kada je u pitanju položaj Roma.

Srbija je po pitanju trgovine manje otvorena nego evropske zemlje, iako je to poboljšano u prethodnom periodu, naveo je Tabak.

Takođe, Srbija ima najveći broj državnih preduzeća koja moraju da budu efikasnija, a ocenio i da je prezaduženost preduzeća viša nego u zemljama centralne i istočne Evrope.

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Baobab

Eee kako sad tako?!? Otkuda?!?

DžoMa

Naravno, kad neko nezavistan da ocenu stanja kod nas jasno se vidi da su investicije skoro najmanje u odnosu na region, a ne da smo u nekom blagostanju

Munze

Ma nemoguce

special image