• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fiskalni savet: Platni razredi idu u dobrom smeru

Iz uvek kritičnog Fiskalnog saveta stižu pohvale za Vladu. Napori za uređenje sistema zarada u opštoj državi idu u dobrom smeru, a do kraja godine bi trebalo da budu definisani platni razredi za gotovo 400.000 zaposlenih kod države.

"Uočavamo napore da se u praksi primeni princip koji je proklamovan i koji je ispravan - jednaka plata za isti rad. Pregledom predloženih koeficijenata, vidi se napor da se identifikuju zajednički poslovi i da se vrednuju istim koeficijentom, odnosno budućom platom", izjavio je član Fiskalnog saveta, Vladimir Vučković.

Pomenutih 400.000 zaposlenih je oko 85 posto ukupno zaposlenih na nivou opšte države, ocenili su danas predstavnici Fiskalnog saveta.

U sektoru zdravstva i u kulturi se, prema ocenama FS, primećuje odgovarajuće razvrstavanje poslova, te su tako lekari specijalisti svrstani u najviši 11. platni razred koji je predviđen za stručne poslove, dok se naniže nižu ostali poslovi u zdravstvu, od lekara opšte prakse do medicinskih sestara i tehničara.

Brnabić: Od 1. januara platni razredi

Sektor prosvete je, prema ocenama FS, uspeo da se izbori za prilično visok položaj u hijerarhiji poslova u budžetskom sektoru, budući da su nastavnici u osnovnom i srednjem obrazovanju većim delom u istoj grupi sa lekarima opšte prakse.

"To bi bilo odstupanje u odnosu na praksu koju smo uočili u drugim zemljama, a u kojima lekari opšte prakse imaju preko 30 odsto vrednije radno mesto od nastavnika, odnosno koeficijent im je znatno veći", kaže Vučković.

Međutim, pojedini delovi državnog sektora su, kako ocenjuju u FS, još uvek van sistema platnih razreda, poput sektora bezbednosti (policija i vojska).

Za sada se, prema ocenama predstavnika Fiskalnog saveta, kasni sa planovima za ovaj sektor, a nepoznat je katalog radnih mesta, u kojoj platnoj grupi će se zaposleni naći i koliki koeficijent će dobiti.

Opravdano bi bilo, poručuju iz FS, da se za uporediva mesta odredi isti koeficijent kao za sve.

U predstojećem budžetskom procesu, važno je plate povećavati po radnim mestima, a ne linearno po sektorima, zaključak je FS.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rados

I da prosvetni radnici dobiju dobre plate ali mora da ih zarade. Ovo sada lici na cirkus. 80% ucenika odlicno. Pre 40 godina u odelenju 2-3 ucenika odlicna a isto toliko i ponavlja razred. U celoj generaciji svega 1-2 vukovca. I takvi ucenici su zavrsavali fakultete i postajali vrhunski strucnjaci. Danas opste razocaranje. Sem drzavnih fakulteta i to beogradskih skolstvo je na niskim granama.

Bg

@Rados Prosveta je važan segment svakog društva, i neupitno je da zasluzuju da budu plaćeni adekvatno. Ono sto je nelogično je da oni koji rade u zdravstvu i imaju 30- 40% veci broj radnih sati od prosvetnih radnik budu jednako plaćeni. Gde je tu osnovna logika? Ili veca plata zdravstvenim radnicima ili za 40% veca norma prosvetnim radnicima? Posto je jasno da se lekarima neće skratiti radna nedelja, a nece imati ni toliko slobodnih dana kao prosvetari.

Milena

Ucitelju i lekaru istu platu? Ako podelimo platu sa brojem radnih sati dolazimo do toga da je ucitelj duplo placeniji od lekara.

special image