• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I dizel će pojeftiniti na srpskim pumpama?

Izvor mondo.rs

Cena nafte uz svetu pada poslednjih pet dana pa je izgleda došlo vreme da malo zastane ako ne i padne i cena goriva na srpski pumpama. Benzin već malo jetniji a sada će i dizel. Ipak, ne nadajte se da će vam ostati mnogo u novčaniku.

"Za pet dana barel nafte je pao sa 77 na 72 dolara, s tendencijom daljeg pada, i to je počelo da se odražava na maloprodajnu cenu goriva. Benzin je prošle nedelje pojeftinio pola dinara, a do kraja nedelje očekuje se da cena još malo padne. Posle dužeg vremena pašće i cena dizela", prenosi "Politika" reči Tomislava Mićovića , generalnog sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Mićović ne očekuje da će do kraja godine nafta otići ispod 70 dolara, ali ni iznad 75 dolara.

"Skok cene nafte zabeležen je pre šest meseci, kada su SAD prvi put najavile uvođenje sankcija Iranu. Kako nije došlo do većeg poremećaja i OPEC je nadoknadio nedostajuće količine, ne očekuju se veća iznenađenja", kaže Mićović.

Rastu cene: Dizel skuplji sedam, benzin tri i po dinara

U UNKS ističu i važnu činjenicu - cena nafte na svetskom tržištu se ne preslikava direktno i odmah i na (srpsko) tržište goriva. Podsećaju da kada je svetska cena nafte skočila sredinom avgusta, na srpskim pumpama se to osetilo tek mesec dana kasnije.

Na maloprodajnu cenu goriva, pored berzanske cene nafte, utiče i kurs dolara, akcize, kao i još mnoštvo elemenata koji povećavaju ili umanjuju troškove proizvođača i trgovaca gorivom.

Komentari 43

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

rajko

srbija kupuje i uvozi naftu tipa ural koji je jeftiniji i losiji od brenta, a cena se obracunava za brent

Berzanski trgovac

Ja trgujem na svetskoj berzi. Kojih, bre, 5 dana cena nafte pada??? Cena nafte pada na berzi već mesec dana i pala je na nivo na kome je bila pre 4 meseca dok još nisu počela ova poskupljenja i znaju oni to ali se prave ludi. E sada je kriv nizak Dunav jer ne mogu brodovi da transportuju naftu jeftinije nego moraju kamionima. Koga, bre, oni lažu, lopovi jedni! Da vidimo šta će biti sa cenom kada Dunav poraste, da li će da vrate cenu dizela na 149 koliko je bio pre skoka cena na berzama? Šta će onda da bude razlog što ne spuštaju cenu? E, narode, koje priče vi gutate od ovih što ste ih zaokruživali na izborima. Sad plaćajte svoju glupost pa ih zaokružite opet, tako nam i treba. Ovo samo ulica može da promeni , ali ni to nema šanse jer većina veruje u ono što sluša i čita po vestima.

Berzanski trgovac

@Berzanski trgovac Cena nafte na svetskom tržištu je sada 62$ za barel a bila je 76$ pre mesec dana. To je, ljudi moji, skoro pad od 20%. Bilo je da za noć na berzi skoči 30-50 centi a oni odmah sledećeg dana na pumpama pola dinara i tako danima. Znači, pratili su rast na berzi svakodnevno i odmah dizali cene bez obzira što su te trenutne zalihe bile uvezene ranije po dosta nižim cenama. E, ali zato kada je cena počela krajem septembra konstantno da pada i po 2$ za dan, e onda nema više praćenja cene na berzi i korekcije cena na pumpama jer im se ne odriče tako lepog profita. E onda daj za narod obrazloženje kao nizak Dunav, skup transport, bla, bla, bla... Pa bio je taj Dunav nizak i ranije pa nije zbog toga gorivo skakalo čim malo padne nivo. Eto vam dokaz da nas vlast očigledno pljačka i to nas još pravi budalama glupim objašnjenjima zašto cena goriva ne pada. I deca se smeju, samo retardi još uvek veruju TV-u i novinama i oštre olovke da opet glasaju za iste. Nema nama spasa dok je takvih...

special image