• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STOP DIVLJOJ GRADNJI: Novi zakon stupio na snagu

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Izmene i dopune Zakona o ozakonjenju objekata, kojima se brže i lakše donose rešenja o uklanjanju nelegalnih objekata, stupile su danas na snagu.

 Divlja gradnja - na snagu stupio danas novi zakon Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović


Izmenama zakona predviđeno je da je, umesto pravosnažnog rešenja kojim se odbija ili odbacuje zahtev za ozakonjenje, dovoljno konačno (najčešće drugostepeno) rešenje, kojim se zahtev za ozakonjenje odbacuje ili odbija.

Evo kako objašanjava novine u zakonu državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva Aleksandra Damnjanović:

"Novina u zakonu je da se ne čeka okončanje upravnog spora", rekla je Damnjanovićeva, dodajući da bi nove odredbe Zakona o ozakonjenju trebalo da omoguće da se divljoj gradnji stane na put.

Damnjanovićeva je, gostujući u Dnevniku RTS-a, kazala da je osnovnim zakonom bilo jasno rečeno da su predmet ozakonjenja samo oni objekti koji su građeni do stupanja na snagu zakona.

"Najnovijim izmenama mi smo to samo potvrdili, s tim što smo kao kumulativni uslov predvideli i vidljivost na satelitskom snimku. Svi oni koji su gradili posle stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju 2015. godine, nisu predmet ozakonjenja ni po osnovnim ni po najnovijim izmenama zakona", objašnjava Damnjanovićeva.

Prema njenim rečima, cilj donošenja Zakona o ozakonjenju je da se najveći broj objekata ozakoni, da se vrati u legalne tokove, ali postoji i broj objekata koji nikada neće moći da bude ozakonjen.

"Ono što je novina u ovom zakonu je da se ne čeka okončanje upravnog spora, odnosno pravosnažnost rešenja o rušenju, kada se odbije zahtev za ozakonjenje, već na osnovu konačnog rešenja svaka lokalna samouprava, svi koji donose rešenja odnosno, građevinska inspekcija mmogu rušiti takve objekte", istakla je državna sekretarka.

Jedna od novina je zabrana novog priključenja na infrasatrukturu, kaže Damnjanovićeva.

"Svi oni objekti koji su izgrađeni posle stupanja na snagu Zakona, za njih se primenjuje Zakon o planiranju i izgradnji i oni danom donošenja rešenja o rušenju - imaju izvršnost i mogu se rušiti", ističe Damnjanovićeva.

Najnovije izmene kada se govori o Zakonu o ozakonjenju je - da objekti koji su u postupku ozakonjenja mogu biti rušeni na osnovu konačnog rešenja, rekla je ona.

To znači da svi oni objekti za koje se donese rešenje kojim se odbija zahtev za ozakonjenje po odbijenoj žalbi mogu biti predmet rušenja.

Damnjanovićeva kaže da svi objekti koji ispune uslove po zakonu da se mogu rušiti, a prema stepenu ugroženosti nekog javnog ili kulturnog dobra biće napravljen program i biće predmet rušenja.

Prema njenim rečima, ovaj zakon dao je rok od pet godina u kojem građani i svi zainteresovani koji su u postupku ozakonjenja moraju da se ozakone.

Pozvala je građane da što pre dopune svoju dokumentaciju, da ozakone svoje objekte jer po novom zakonu rok je pet godina.

"Nemojmo čekati petu godinu da rešimo svoj problem. Nema mogućnosti da se takvi objekti prometuju dok se ne ozakone. Ozakonite svoje objekte, biće lakše i državi i vama", zaključila je Damnjanovićeva.

U Srbiji postoji 2,2 miliona bespravno izgrađenih objekata.

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gordana Duvancic

Zasto se gradjanima govori da je rok 5g.da ozakone svoje kvadrate kad to ne zavisi od gradjana.Mi bi svi voleli da se uknjizimo sto jer placamo godinama porez na te kvadrate a pravno ih ne posedujemo.Sredite administraciju zaduzenu za to da se ubrzaju

Dejan

Sad moze da se srusi restoran na kopaoniku?

Zlaja

To je zakon za običan i pošten narod a za mafiju,političare to ne važi neka krenu prvo od samih sebe.

special image