• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

WIPO: Pregršt nagrada za srpske pronalazače

Izvor Tanjug

Na ovogodišnjoj listi dobitnika priznanja Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) našao se zavidan broj srpskih pojedinca i firmi.

 Domaći pronalazači nagrađeni na konkursu Svetske organizacije pronalazača Izvor: MONDO/Nikola Janković
Izvor: MONDO/Nikola Janković


Jadran Bandić, plastični hirurg i profesor Đura Koruga, pionir u oblasti nanotehnologija i osnivač Centra za molekularne mašine na Mašinskom fakultetu u Beogradu pobednici su takmičenja za pronalazača Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO), a nagared će im biti uručene na proslavi jubileja Zavoda za intelektualnu svojinu, 16. novembra.

Promocija inovacije

Konkurs za dodelu nagrada u konkurenciji svetskih pronalazača organizovao je Zavod za intelektualnu svojinu povodom 98 godina od osnivanja, a cilj je promocija značaja zaštite intelektualne svojine za razvoj savremene ekonomije i društva. Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) nagrađuje pronalazače u četiri kategorije.

Dvojici istraživača nagrada WIPO Medal for Inventors u katerogiji pronalazača iili grupe pronalazača i patenta pripala je za pronalazak pod nazivom: "Analitičke metode procene tkiva", jer je za navedeni pronalazak ostvarena patentna zaštita u oblasti koja doprinosi ranoj dijagnozi melanoma ili njegovoj prevenciji i to na jednom od najvećih tržišta sveta - na teritoriji SAD.

Na istom konkursu nagrada u okviru kategorije za pravna lica za registrovani industrijski dizajn (WIPO IP Enterprise Trophy) pripala je kompaniji Soma Group iz Beograda, koja je nosilac pet međunarodno registrovanih industrijskih dizajna za komadni nameštaj koji se izvozi na tržište Evropske unije i Švajcarske.

Pobednik takmičenja u okviru kategorije za autora za monografsko delo u oblasti društveno humanističkih nauka (WIPO Medal for Creativity) je Gorica Ljubenov, diplomirani arhitekta iz Beograda, za studijsku izložbu i prateću monografiju posvećenu tradicionalnom graditeljskom znanju i nasleđu na Staroj planini, koje predstavlja prirodno dobro od izuzetnog značaja.

Pronalazačima kradu izume

Pobednik u okviru kategorije učenik ili grupa učenika srednje škole (WIPO Schoolchildren's Trophy) je Sara Milošević, učenica trećeg razreda Gimnazije u Inđiji, za pronalazak pod nazivom "Modifikacija barijum titanata dopiranog lantanom i potencijalna primena".

Njen pronalazk pripada oblasti inženjeringa, a odnosi se na trasformaciju izolatora barijum titanata (BaTiO3) dopiranjem lantanom u poluprovodnički materijal sa konkretnom primenom za merenje vlage i nivoa vodonika u vazduhu.

Nagrada za izuzetno domaće pravno lice sa najvećim intenzitetom korišćenja međunarodnog sistema registracije žigova u proteklih godinu dana pripala je privrednom društvu za proizvodnju, preradu i promet Nelli doo iz Loznice, koje je tokom proteklih godinu dana u odnosu na sva domaća pravna lica imalo najveći broj podnetih međunarodnih prijava za žig.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image