• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fejsbuk-briga za poslodavca

Surfovanje po popularnim sajtovima poput Fejsbuka ili Maj spejsa tokom radnog vremena odnedavno je omiljena zanimacija zaposlenih. Zbog smanjenje radne produktivnosti pojedine firme zabranile su svojim zaposlenima pristup ovim sajtovima.

Posećivanje sajtova za druženje smanjuje produktivnost, ali i omogućuje vezu sa patnerima i reklamiranje proizvoda.

Surfovanje po popularnim sajtovima poput Fejsbuka ili Maj spejsa tokom radnog vremena odnedavno je omiljena zanimacija zaposlenih. Zbog smanjenje radne produktivnosti pojedine firme zabranile su svojim zaposlenima pristup ovim sajtovima. Ipak, neki poslodavci ih koriste za regrutovanje radne snage, ali i da se povežu sa partnerima ili izreklamiraju svoje proizvode.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja jedna je od prvih državnih službi koja je odlučila da ukine pristup Fejsbuku i Maj spejsu. U tom ministarstvu kažu da su upravo zaposleni krivi za ove restriktivne mere.

“Kontrola protoka informacija sa interneta pokazala je da zaposleni veliki deo radnog vremena provode na tim sajtovima. Odeljenje za informatiku onemogućilo je da zaposleni u toku radnog vremena pristupaju internet sajtovima koji nisu u vezi sa nadležnostima ministarstva“, kaže za “24 sata“ Tatjana Markotić, PR Ministarstava za rad i socijalnu politiku.

Ona nije mogla da potvrdi da je poslovna produktivnost zaposlenih bila u padu, ali kaže da čim su zaposleni toliko vremena provodili ne obavljajući svoje poslove, odeljenje za informatiku moralo je da donese ovakvu odluku.

Većina poslodavaca u svetu koristi Fejsbuk da bi unapredila svoje poslovanje. Tako, na primer, neki poslodavci na ovim internet sajtovima proveravaju ko su im budući zaposleni, ali i stvaraju kompanijske i partnerske veze. Zato budite pažljivi koga primate za prijatelja, ali i koje slike kačite da sebe kod poslodavca ne biste doveli u nezgodnu situaciju.
Jedna od vodećih finansijskih firmi u Srbiji Citadel Investments ne samo da svojim zaposlenimi nije zabranila pristup Fejsbuku već je na tom sajtu i otvorila svoj profil.

“Pauza koju neko iskoristi da ode na Fejsbuk ili Maj spejs slična je onoj kad se ode na kafu ili na doručak. Naši zaposleni regularno obavljaju svoje aktivnosti tako da nije bilo potrebe za zabranom“, objašnjava za “24 sata“ Ivan Aranđelović, PR Citadela.

“Najbolje je da poslodavci svojim zaposlenima održe neki seminar o mogućnostima primene Fejsbuka, pre svega u poslovne svrhe. Ne mislim da je ukidanje pristupa ovim sajtovima dobra stvar, ali svakako ne odobravam ni preterivanje u zabavi na poslu, koja svakako ne koristi nikome“, objašnjava za “24 sata“ psiholog Kristina Brajović-Car.
(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image