• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada Belgije pomaže KBC s 3,5 milijardi evra

Vlada Belgije je u ponedeljak ubrizgala 3,5 milijardi evra u banku KBC, posle potonuća vrednosti njenih akcija, prenele su svetske agencije.

Vlada Belgije je u ponedeljak ubrizgala 3,5 milijardi evra u banku KBC, posle potonuća vrednosti njenih akcija, prenele su svetske agencije.

Belgijski ministar finansija Didier Rejnders je izjavio da ovaj korak predstavlja pre "preventivnu meru" nego hitnu akciju spasavanja.

KBC je najnovija belgijska banka koja je od vlade dobila injekciju kapitala, posle vladinog spasavanja rivalskih banaka "Fortis" i "Deksija" (Dexia) ranije ovog meseca.

Bankarska i osiguravajuća grupacija KBC, koja je široko prisutna u istočnoj Evropi, potvrdila je da je njena kapitalna baza veoma jaka, ali da nestabilna finansijska tržišta zahtevaju da banka poveća svoje rezerve sa ciljem kosolidacije ili jačanja konkurentnosti.

Akcije KBC banke su od početka godine izgubile 74 odsto vrednosti, potonuvši više od 13 procenata na početku trgovanja u Briselu u ponedeljak, posle objavljivanja vesti o ubrizgavanju kapitala, da bi se sredinom dana oporavile na 24,795 evra.

KBC je bila jedina velika belgijska banka koja nije zatražila državnu ili stranu pomoć nakon posrnuća banaka "Fortis" i "Deksija".

Vlada Belgije je poslednjih sedmica izdvojila 19,7 milijardi evra za spasavanje te dve banke i osiguravajuće kompanije "Etijas" (Ethias), podsetile su agencije.

Mada je KBC više puta uveravala da je njena finansijska situacija stabilna, bila je primorana da sledi primer svojih rivala i prihvati državnu pomoć kako ne bi ostala po strani, s obzirom na to da su norme za količinu kapitala poslednjih sedmica povećane.

Analitičari ukazuju da grupaciji u poslednje vreme nije išla na ruku činjenica da ima jako prisustvo u istočnoj Evropi koja je teško pogođena finansijskom krizom, zbog čega je Mađarska morala da zatraži pomoć Međunarodnoh monetarnog fonda.

KBC je ovog meseca upozorila da bi u trećem tromesečju mogla zabeležiti velike gubitke zbog izdvajanja 1,6 milijardi dolara za pokrivanje gubitaka na američkom hipotekarnom tržištu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image