• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posle MMF-a i EU dreši kesu za Mađarsku

Evropska unija priprema paket finansijske pomoći Mađarskoj, članici EU koju je najžešće pogodila globalna ekonomska kriza, izjavila je portparol Evropska komisije Amelija Tores.

Evropska unija priprema paket finansijske pomoći Mađarskoj, članici EU koju je najžešće pogodila globalna ekonomska kriza, izjavila je portparol Evropska komisije Amelija Tores.

"Evropska komisija je spremna da pomogne i priprema finansijsku podršku Mađarskoj", rekla je ona i dodala da su se članice već u principu dogovorile o toj pomoći.

Ova vest stiže dan nakon što je američki magazin Forbs izvestio da Međunarodni monetarni fond priprema kredit od 12,5 milijardi dolara za spas Mađarske.

Komisija nije obelodanila detalje pomoći ali, prema propisima EU, članice koje su još van zone evra mogu dobiti zajam u visini do 12 milijardi evra, prenela je agencija Rojters.

Zajam se, prema tim propisima, isplaćuje u ratama, a zemlja primalac mora da ispunjava uzajamno dogovorene uslove čiji je cilj vraćanje finansijske stabilnosti.

Tačna visina zajma još nije objavljena, ali analitičari procenjuju da bi mogla iznositi oko 10 milijardi evra.

Mađarska, koja se 2004. priključila EU, ali još nije prihvatila evro, pre dva dana je već dobila od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) "znatan" finansijski paket pomoći čiji obim još nije obelodanjen, namenjen stabilizaciji domaće valute i bankarskog sektora, u kojem će učestvovati sam fond, EU i članice Unije pojedinačno.

Evropska centralna banka je ranije ovog meseca saopštila da će pozajmiti Centralnoj banci Mađarske do pet milijardi evra za podršku njenim gotovinskim kreditima domaćim bankama.

Mađarska je teško pogođena globalnom finansijskom krizom. Privreda te zemlje je među najslabijim u EU zbog velikog deficita budžeta i tekućih plaćanja, precenjene domaće valute, niskih deviznih rezervi i velike zavisnosti od stranog finansiranja.

Mađarski ministar finansija Janoš Vereš je u utorak upozorio da bi zemlja iduće godine mogla ući u recesiju.

(Tanjug - foto: bivši i sadašnji politički i finansijski lideri gledaju govor ministra finansija na nedavnom hitnom Nacionalnom samitu sazvanom zbog finansijske krize)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image