• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Strane kompanije u Srbiji znače više posla

Dolazak stranih kompanija u našu zemlju svakako bi bilo korisno jer bi doprinelo povećanju broja zaposlenih.

Dolazak stranih kompanija u našu zemlju svakako bi bilo korisno jer bi doprinelo povećanju broja zaposlenih.

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević procnjuje da Srbija ima veliku šansu da privuče strane kompanije iz Evropske unije koje žele da presele kapital. On je najavio da će od početka sledeće godine biti uvedena totalna fiskalizacija pravnih subjekata u Srbiji.

Za okruglim stolom privrednika s predstavnicima Vlade Srbije on je, ovih dana, preneo rezultate jednog istraživanja obavljenog u Nemačkoj, koji može da posluži postizanju važnog cilja: više zaposlenih.
Prema njegovim rečima, ovo nemačko istraživanje je pokazalo da oko 72 odsto privrednika iz te zemlje želi da premesti svoju proizvodnju iz Nemačke u druge zemlje. To bi rado učinile zbog boljih uslova poslovanja i većih profita. Slična situacija je i u drugim državama EU. To može da bude okosnica naše dobre saradnje, ne samo sa nemačkim firmama, već i sa ostalim dobrostojećim firmama iz EU koje bi došle u Srbiju.

Milosavljević je optimista i veruje da će strani ulagači naći interes da dođu kod nas i da ulažu u našu privredu čime bi se stvorili uslovi za angažovanje neuposlene srpske radne snage.

"Srbija će morati da donese čitav set mera kako bi dodatno poboljšala uslove poslovanja i privukla strane ulagače da dođu kod nas", ističe Milosavljević.

Postoji i velika nevolja koja prati srspku ekonomiju, a to je siva ekonomija. Radi jačanja borbe protiv sive ekonomije, Milosavljević je najavio da će od 1. januara 2009. godine biti proširen broj obveznika fiskalizacije. Istovremeno, on kaže da će od te obaveze biti izuzet samo jedan deo privrednika, navodeći da su to, između ostalog, individualni poljoprivredni proizvođači i, na primer, Telekom Srbija.

Slobodan Milosavljević je najvio da će jedan od važnih zadataka resornog ministarstva biti predlaganje zakona o zaštiti konkurencije, koji će uskoro biti na javnoj raspravi. Nije izostavio ni potrebu donošenja zakona o zaštiti potrošača, za koje postoje veliki potencijali u vidu pretpristupnih fondova EU.

Milosavljević dodaje da je završen Zakon o elektronskoj trgovini koji je značajan između ostalog, a možda je to i primarno, jer može da doprinese otvaranju novih radnih mesta u Srbiji i smanji stopu nezaposlenosti.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image