• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Nova era u srpsko-ruskim odnosima!"

Izvor Tanjug

Predstavnici ruskih digitalnih kompanija koji su u okviru posete predsednika Rusije Vladimira Putina danas došli u Beograd na "Prvi digitalni dijalog Srbije i Rusije", kažu da su srpske digitalne kompanije na visokom nivou.


Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović kaže da danas počinje nova era u ekonomskim odnosima Srbije i Rusije.

"Počinjemo da radimo i povezujemo naše startap kompanije, inovacione komapnije, mala i srednja preduzeća, uspešne kompanije, šampione evropske i svetske iz Rusije i Srbije u sferi digitalizacije", rekao je Popović za RTS, objašnjavajuci važnost sporazuma koji se danas potpisuju između dve zemlje u Beogradu.

Digitalizacija je, kako je naveo, potpuno nova sfera koja bi u sledećih pet do 10 godina trebalo da donese ogromna sredstva i sa jedne i sa druge strane, nova radna mesta.

"To je budućnost i za Srbiju i za Rusiju", naveo je Popović i pojasnio da se danas potpisanim sporazumima stvara pravna osnova za praktična rešenja, kao što su učešće naših IT kompanija na ruskom tržištu, na njihovim konkursima i tenderima.

Osnivač ruske kompanije "Robo" Pavel Frolov primetio je da su srpske IT kompanije dobro razvijene, te da od današnjeg susreta očekuje da pronađe kompaniju iz Srbije s kojom će sarađivati.

"Digitalne kompanije u Srbiji su na visokom nivou, ali u oblasti obrazovanja postoji mnogo toga što se može uraditi i hteli bismo da sarađujemo u toj oblasti", rekao je Frolov.

Kaže da kompanija "Robo" obučava decu od pet do 15 godina kreativnom programiranju, mikroelektronici i šemotehnici, kao i robotehnici, internetu, pametnim kućama, 3D štampanju...

"Smatramo da dobar sistem obrazovanja priprema inženjere budućnosti koji će moći samostalno da projektuju i proizvedu gotov proizvod, isprogramiraju ga i implementiraju u konkrentom procesu", rekao je Frolov.

Ako sistem obrazovanja u Srbiji bude na odgovarajućem niovu, ukazuje on, Srbija može biti sigurna da će imati sigurnu budućnost.

SVE O POSETI PUTINA.

"Kompanija 'Robo' je spremna da vam pomogne", dodao je Frolov.

Savetnik direktora "Mosttrans projekta" Akopov Hintarjan kaže da njihov Institut pravi pametne gradove, a da će u Beogradu predstaviti projekte koje već godinama razvijaju u Moskvi.

"Poslednjih osam godina radimo u oblasti digitalizacije, u Moskvi smo obavili veliki kompleks radova u toj oblasti. UN proglasile su Moskvu gradom broj jedan u oblasti digitalizacije, a s ponosom mogu da kažem da dobar deo tih zasluga pripada i nama", rekao je Hintarjan.

U Beogradu su, kaže, predstavili "kartu predsednika" koja predstavlja digitalnu kartu celog grada na kojoj se vide svi saobraćajni znaci i putne oznake, a takav model, objašnjava, omogućava ne samo automatizaciju saobraćaja u gradu već i povećanju mobilnosti.

"Bićemo veoma srećni da radimo s bratskom Srbijom i sa zadovoljstvom ćemo prezentovati naša rešenja Beogradu, Novom Sadu, Vršcu i ostalim gradovima koje pozivamo da dođu kod nas i vide kako mi to radimo, a mi smo spremni da sve to izvezemo u Srbiju", naveo je Hintarjan.

Osnivač prvog srpskog akceleratora u SAD, Vuk Živković, kaže da je za domaću industriju bitno da se umrežava sa svima.

Citirajući predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža "da u biznisu ne postoje granice", Živković je naveo da se intelekt mora širiti, jer se na taj način "kupe" iskustva sa drugih tržišta koja će poslužiti da se kompanije pojave i na nekim trećim tržištima.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image