• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dogodine građanima pare od besplatnih akcija

Građanima koji imaju pravo na besplatne akcije u idućoj godini biće uplaćen novac od prodaje akcija iz Privatizacionog registra, rekao je direktor Akcijskog fonda Srbije Alekasandar Gračanac.

Građanima koji imaju pravo na besplatne akcije u idućoj godini biće uplaćen novac od prodaje akcija iz Privatizacionog registra, rekao je agenciji Beta direktor Akcijskog fonda Srbije Alekasandar Gračanac.

"Prodaja akcija iz Privatizacionog registra počela je u maju ove godine i do sada su prodate akcije 15 preduzeća za ukupno 70,1 milion evra", rekao je Gračanac.

Prema Zakonu o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije, predviđeno je da svi punoletni građani dobiju akcije šest javnih preduzeća i novčane naknade od prodaje 15 odsto akcija svih preduzeća koja se privatizuju tenderom i nalaze se u Privatizacionom registru.

Akcije iz Privatizacionog registra prodaje Akcijski fond, po nalogu Agencije za privatizaciju, i to ponudom za preuzimanje i na Beogradskoj berzi. Obaveza Akcijskog fonda je da akcije proda najkasnije šest meseci posle okončanja tendera.

"U Privatizacionom registru trenutno se nalaze akcije 98 kompanija i očekuje se da se realizuju tenderi za još 70 kompanija, čije će akcije biti prebačne u Privatizacioni registar", naveo je Gračanac.

Zakonska je obaveza da se akcije ne prodaju po ceni nižoj od one koja je postignuta na tenderu, što znači da prihod od prodaje svih akcija koje su do sada prebačene u Privatizacioni registar ne sme biti manji od 250 miliona evra.

Gračanac je naglasio da će, ako se procenjuje na osnovu dosadašnje prodaje, posle okončanja prodaje akcija koje su Privatizacionom registru, ukupni prihod biti značajno veći od 250 miliona evra.

Po višim cenama od postignutih na tenderu prodate su akcije kompanija Zorka farma iz Šapca, Žitopek iz Niš, Beogradska pekarska industrija, Holcim iz Popovca, Beocinska fabrika cementa, Goša iz Smederevske Palanka, Valjaonica bakra iz Sevojna, Duro Strugar iz Kule, Duropak iz Krusevca.

Uskoro će se, kako je najavio, prodavati akcije Rubina iz Kruševca, DIN-a iz Niša, PIK-a Takovo iz Gornjeg Milanovca, Danubiusa iz Novog Sada, Livnice iz Kikinde, Fabrike vagona Kraljevo, Severa iz Subotice, Trajala iz Kruševca, Zdravlja iz Leskovca.

Akcijski fond prodaje i manjinske pakete kompanija koje su privatizovane do 2000. godine i za deset meseci ove godine prodao je akcije 283 kompanije, za ukupno 81 milion evra.

Od 2002. godine, kad je počela prodaja, prodati su paketi akcija
1.407 kompanija za oko 700 miliona evra, a novac od prodaje tih akcija se uplaćuje na račun budžeta Srbije i Penzijsko-invalidskog fonda.

(Beta/Na slici: Građani u redu za upis besplatnih akcija)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image