• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komercijalnoj banci, kažu, baš dobro ide

Izvor Tanjug

Jedina velika državna banka u Srbiji, Komercijalna banka je u 2018. ostvarila najbolji poslovni rezultat u poslednjih deset godina, s obzirom da očekuje profit od oko 8,3 milijardi dinara, odnosno preko 70 miliona evra.

 Rekordni profit Komercijalne banke Izvor: Mondo/Georgi Mitev Šantek
Izvor: Mondo/Georgi Mitev Šantek

"Banka je preokrenula trend u 2018. godini u odnosu na poslednje četiri godine u kojima je imala smanjenje tržišnog učešća što je uticalo na profitabilnost i produktivnost Banke. Od ovog dosta dugog silaznog trenda, uspeli smo u poslednja tri kvartala 2018. da preokrenemo trend i gotovo sve pokazatelje poslovanja usmerimo u pozitivnom smeru", kaže za Tanjug predsednik Izvršnog odbora Banke Vladimir Medan.

Da, država prodaje Komercijalnu, ali - polako

"O prodaji odlučuju akcionari"

Na pitanje da li su nadležni upoznati sa ovim rezultatima i da li se i kada može očekivati prodaja Komercijalne banke, on kaže da kroz mesečne izveštaje akcionari putem svojih predstavnika u Upravnom odboru prate i učestvuju u poslovanju Banke. Nakon dobijanja konačnih, oditovanih rezultata, isti će biti zvanično usvojeni na Skupštini akcionara. Bilo kakva odluka o eventualnoj prodaji ili kupovini akcija Komercijalne banke je, rekao je Medan, na samim vlasnicima, akcionarima. "To je stvar akcionara, tako da bilo kakva pitanja u tom smislu su za nas kao menandžment stvar odluke akcionara", kaže Medan.

Ovakav pozitivan skor, kaže Medan, nije zabeležen poslednjih 10 godina, pa će matična banka u Srbiji na kraju 2018. godine ostvariti profit, pre oporezivanja, od oko 8,1 milijardi dinara.

Navodi da su u prošloj godini konsolidovane i dve "ćerke" banke, u Banjaluci i Podgorici, te na prethodnu cifru treba dodati nešto više od dva miliona evra njihovog profita, šsto čini ukupan rezultat od oko 8,3 milijardi dinara profita.

Jedan od bitnih ciljeva u narednom periodu je dalje smanjenje nenapolativih (NPL) kredita i nekretnina koje nisu u funkciji poslovanja banke, odnosno da se one privedu nameni ili u nekom narednom periodu pretvore u novac, rekao je Medan.

Republika Srbija je većinski vlasnik sa 41,7 odsto, a deo vlasništva ima Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i IFC (deo Svetske banke), kao i dva fonda koji svi zajedno imaju vlasničko učešće od 41,4 procenta.

Udeo u vlasnišvu ima i nekoliko preduzeća koja drže nešto više od po jedan posto, a ostatak čine mali akcionari.

Komercijalna banka u Srbiji trenutno ima 2.775 zaposlenih, 202 filijale i dodatnih 300 zaposlenih u Banjaluci i Podgorici.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nikola

Što ne isplatite dividendu kad tako dobro poslujete!! 5 godina je ne isplaćujete!!!

special image