• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radnici Zastave se izjašnjavaju o otpremnini

Prvog dana izjašnjavanja radnika grupe "Zastava vozila" za dobrovoljni odlazak iz fabrike uz otpremninu izjasnilo se 160 zaposlenih, a za vansudsko poravnanje duga 660 sadašnjih i bivših radnika "Zastave."

Prvog dana izjašnjavanja radnika grupe "Zastava vozila" za dobrovoljni odlazak iz fabrike uz otpremninu izjasnilo se 160 zaposlenih, a za vansudsko poravnanje duga 660 sadašnjih i bivših radnika "Zastave", izjavio je danas Tanjugu direktor Direkcije za kadrovske i društvene poslove Todor Rakočević.

Prema njegovim rečima, od 160 radnika koliko se izjasnilo za jednu od četiri opcije socijalnog programa, najviše ih je iz Fabrike automobila -150 - od čega je 107 izabralo opciju da jednokratno dobiju 3.250 evra a potom do penzionisanja 60 odsto prosečne mesečne zarade ostvarene u privredi.

Pravo da izaberu tu opciju imaju oni radnici kojima je ostalo do pet godina do penzionisanja.

"Za vansudsko poravnanje duga, na ime neisplaćenih razlika u isplati zarada za period od 1997. do 2001. godine, izjasnilo se 660 bivših i sadašnjih radnika, od čega najviše iz Fabrike automobila - 526", rekao je Rakočević i podsetio da pravo na vansudsko poravnanje ima ukupno 17.365 radnika.

Bivši i sadašnji radnici "Zastave" su ranije podneli tužbe zbog neisplaćene razlike u zaradama.

Pored opcije o jednokratnoj isplati i 60 odsto prosečne zarade do penzionisanja, radnicima je ponuđena i otpremnina od 300 evra po godini staža, zatim novčana naknada u iznosu od 10 prosečnih zarada u privredi za kone koji imaju više od 10 godina staža.

Ponuđena je i optremnina u skladu sa Zakonom o radu i ostvaranje prava na novčanu naknadu kod Nacionalne službe zapošljavanja za one radnike kojima nedostaje manje od dve godine do sticanja jednog od uslova za penziju.

Izjašnjavanje radnika o socijalnom programu je rezultat potpisanog ugovora između Vlade Srbije i FIAT-a o zajedničkom ulaganju u kragujevačku fabriku automobila, jer italijanski proizvođač automobila ne
e preuzeti radnike "Zastave" po automatizmu, već će posle testiranja zaposlenih odlučiti koga će zaposliti.

Kako se najavljuje u zajedničkom privrednom društvu "FIAT automobili Srbija" biće zaposlena 2.433 radnika, a potpuno nov model automobila pojaviće se početkom 2010. godine.

Za socijalni program i vansudsko poravnanje duga izjašnjavaju se radnici fabrika "Zastava automobili", "Zastava kamioni", "Zastava rezervni delovi".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image