• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada čuva stare zanate u Srbiji

Izvor Beta

Obuku za stare zanate završilo je 106 žena iz Bora, Novog Pazara, Kraljeva, Leskovca, Niša, Prokuplja, Beograda, Subotice i Kraljeva. One su sada spremne za tržište rada, kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ).

Direktor NSZ Zoran Martinović kazao je da je cilj programa obuke za tržište rada da se smanji broj osoba na evidenciji nezaposlenih ljudi u Srbiji.

"Ovom obukom su žene dobile novi vid stručnog usavršavanja, a Ministarstvo za rad je pokazalo da ulaže u ljudski kapital i radi na unapređenju radne snage", rekao je on.

Martinović je najavio da će i u 2019. u Srbiji biti organizovane različite obuke za sticanje novih znanja, veština i prekvalifikacija.

Balkanska ulica - opet dom starih zanata? (VIDEO)

"Planiramo da u te obuke ove godine uključimo oko 2.000 nezaposlenih lica", rekao je Martinović.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije će u narednom periodu raditi na očuvanju starih zanata, kao i povećanju broja drugih deficitarnih zanimanja, izjavio je danas ministar Zoran Đorđević prilikom uručenja sertifikata polaznicama obuke ručnog tkanja, necanja (vez na mreži) i veza.

Stari zanati za novo doba

"Stari zanati u Srbiji imaju trend da nestanu, a mi to želimo da sprečimo. Zato ćemo u narednom periodu organizovati još aktivnosti koje će imati za cilj da zainteresuju ljude da ovladaju starim veštinama i da se time bave u budućnosti", rekao je Đorđević.

Ministar je dodao da je na taj način moguće radno osposobljavanje trajno nezaposlenih žena i mladih iz ruralnih područja.

Predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simović naveo je da je u tom gradu obuku ručnog tkanja, necanja i veza završilo pet žena.

"Na ovaj način su skoro zaboravljene veštine i stari zanati ponovo oživeli", ocenio je Simović.

On je ukazao da je obuka ručnog tkanja doprinela "ekonomskoj i društvenoj afirmaciji žena u Srbiji".

Predsednica Etno mreže Violeta Jovanović rekla je da to udruženje okuplja ljude koji žele da očuvaju kulturno nasleđe Srbije i ocenila da je potrebno da mladi u Srbiji budu više zainteresovani za stare zanate.

"Učenje starih zanata, bilo da je reč o ručnom tkanju, necanju ili vezu je prilika da žene dobiju veći prostor na tržištu rada i steknu mogućnost da se profesionalizuju", kazala je Jovanović.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Garrosh

Neguje tako što privatna firma u Srbiji mora da da brdo para za porez, a strana nula plus dobiju subvencije...ma rasturate kako brinete za srbe

.

Nekada hobi,danas zanat....

Nesa

Kao primer narodu, neka deca vodje krenu sa zanatima, a mi obicni lhudi da se skolujemo u skladu sa vremenom i tehnologijom koja dolazi. A vodjina deca u obucare.

special image