• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potpisan Opšti kolektivni ugovor

Prošireno dejstvo Opšteg kolektivnog ugovora i potpisivanje Aneksa tog ugovora značajno je, ne samo za poslovanje i unapređenje prava radnika u Srbiji, već predstavlja novi impuls socijalnom dijalogu u zemlji, ocenio je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Prošireno dejstvo Opšteg kolektivnog ugovora i potpisivanje Aneksa tog ugovora značajno je, ne samo za poslovanje i unapređenje prava radnika u Srbiji, već predstavlja novi impuls socijalnom dijalogu u zemlji, ocenio je danas ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Potpisivanje tog ugovora, čime jačamo kredibilitet i potencijale svih socijalnih partnera, predstavljaće novi podsticaj svima da nastavimo da razvijamo i afirmišemo socijalni dijalog u Srbiji, rekao je Ljajić u Palati Srbije.

On je potpisao odluku o proširenom dejstvu Ugovora, dok su predsednici Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnot" , Saveza samostalnih sindikata Srbije i Unije poslodavaca Srbije, Branislav Čanak, Ljubisav Orbović i Stevan Avramović, potpisali aneks tog ugovora.

Ljajić je ocenio da će ugovor dati i podsticaj za zaključivanje granskih kolektivnih ugovora, koji bi na precizniji način uvažavali specifičnosti pojedinih oblasti i omogućili da se odredbe Ugovora primenjuju na efikasniji način.

"Naš cilj je zaključivanje socijalnog pakta, jer želimio da svi društveni akteri pokažu odgovornost prema nastaloj ekonomskoj situaciji u zemlji", naglasio je ministar rada.

To bi, prema njegovim rečima, omogućilo zemlji, ne samo ubrzani put ka Evropskoj uniji, već bi sprečilo sve unutrašnjo političke nestabilnosti, proteste i nemire.

Socijalni pakt bi, dodao je Ljajić, podrazamuvao i veliku obavezu vlade i države da sa svoje strane preduzme čitav niz mera koje su upućene ka očuvanju i makroekonomske i socijalne stabilnosti u Srbiji.

"Makroekonomska socijalna situacija u Srbiji je danas više nego ozbiljna. Ne možemo reći da svetska ekonomska kriza neće imati odraza i na dešavanja u našoj zemlji", zaključio je Ljajić.

Avramović je kazao da će Unija poslodavaca pratiti i nastojati da se taj ugovor ispunjava i da će preduzeti svoj deo odgovornosti da se on i primenjuje.

Orbović je rekao da potpisivanje proširenog dejstva znači da su sada prava svih zaposlenih ista, ali da su i obaveze svih poslodavaca prema radnicima ista.

Čanak smatra da danas nije završen posao, već da je ovo samo početak.

Sindikat "Solidarnost" će, naglasio je on, raditi na onome čega nema u tom ugovoru.

"To su prava radnika na radnom mestu, nezakonita otpuštanja, neisplaćeni 'minimalci', mobing i sve ono što se danas često dešava na radnom mestu", naglasio je Čanak.

On je smatra da je reč o početku novog kretanja u kulturi rada, odnosa poslodavca i zaposlenih i kulturi odnosa države prema poslodavcima i prema radnicima.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image