• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nafta opet pojeftinila

Nafta je i danas pojeftinila na dve vodeće svetske berze, u Njujorku i Londonu, a tržišni eksperti objašnjavaju da su sve niže cene te sirovine posledica većih naftnih zaliha u SAD, manje globalne tražnje, jačanja dolara i pojeftinjenja akcija.

Nafta je i danas pojeftinila na dve vodeće svetske berze, u Njujorku i Londonu, a tržišni eksperti objašnjavaju da su sve niže cene te sirovine posledica većih naftnih zaliha u SAD, manje globalne tražnje, jačanja dolara i pojeftinjenja akcija.

Američka laka nafta za decembarski rok isporuke pojeftinila je oko dva odsto u odnosu na jučerašnji zaključni nivo, na 63,70 dolara po barelu.
Ista količina britanske nafte tipa "brent" koštala je na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu 60,27 dolara, uz pad cene od 1,60 dolara.

Tržišni eksperti ističu da će naftni mešetari danas i sutra vrlo pažljivo oslušnuti nove izveštaje o privrednim kretanjima u SAD, a posebno svežu statistiku sa američkog tržišta rada.

Jučerašnji izveštaj je pokazao da je prošlog meseca u privatnom sektoru američke ekonomije izgubljeno 157.000 radnih mesta, što pokazuje da najgora finansijska kriza u proteklih osam decenija teško pogđa vodeću svetsku ekonomiju.

Vest da investiciona banka "Goldman Saks" namerava da otpusti još 3.200 radnika i da tehnološka kompanija "Cisko" očekuje ove godine nižu zaradu za oko deset odsto u odnosu na ranija predviđanja samo je dodatna potvrda lošeg stanja zdravlja američke ekonomije, navodi se u izveštaju agencije Rojters.

Američka zalihe benzina su prošle sedmice uvećane za 1,1 milion barela, umesto da se snize, kako su analitičari predviđali, dok je tražnja goriva opala 2,3 odsto u četiri sedmice zaključno sa 31. oktobrom, pokazuje izveštaj američkog ministarstva energetike.

Stručnjaci tog ministarstva procenjuju da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) smanjiti proizvodnju za 1,1 miliona barela dnevno do januara iduće godine, umesto 1,5 miliona barela, za koliko je zvanično prošlog meseca kartel odlučio da smanji dnevnu produkciju.

Članice OPEK su sada, prema oceni stručnjaka tog ministarsva, daleko spremnije da poštuju dogovor o smanjenju proizvodnje i isporuka nego ranije, jer su cene nafte u protekla četiri meseca opale za bezmalo 60 odsto.

Mnogi analitičari smatraju da će se OPEK, ukoliko nafta pojeftini ispod 60 dolara po barelu, odlučiti za još jedno kresanje proizvodnje, jer članice tog kartela imaju sve više problema da popune budžet, koji je projektovan sa očekivanim znatno većim cenama nafte nego što su sadašnje.

(Tanjug)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image