• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinar nastavio da pada - kurs 86,7984 za evro

Narodna banka Srbije (NBS) prodala je u četvrtak 20 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu kako bi sprečila značajne dnevne oscilacije kursa.

Dinar će u petak oslabiti prema evru za jedan odsto ili za 85 para, tako da će njegova zvanična srednja vrednost biti 86,7984 dinara za jedan evro i pored intervencije NBS od 20 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu.

Dinar je tako zabeležio novu rekordno nisku vrednost prema evru u 2008. godini.

Intervencija NBS-a bila je usmerena na sprečavanje značajnije dnevne oscilacije kursa, imajući u vidu mali obim prometa u prepodnevnom radu tržišta od svega 16,5 miliona evra.

Nakon uključivanja centralne banke na strani prodaje došlo je do određene stabilizacije tržišta.

NBS je i u sredu intervenisala na deviznom tržištu i to prodajom 30 miliona evra da bi doprinela njegovom nesmetanom funkcionisanju, a od početka oktobra centralna banka je intervenisala sa ukupno 316 miliona evra da bi sprečila preveliko kolebanje dinara prema evru i podstakla trgovanje na međubankarskom deviznom tržištu.

Guverner Radovan Jelašić ponovio je ove sedmice da centralna banka "i dalje ne želi da utiče na trend kursa", i ukazao da NBS neće braniti kurs po svaku cenu, "jer bi tako brzo ostala bez deviznih rezervi".

U ovoj godini dinar je nominalno apresiro prema evru za više od 11 dinara, a najveću vrednost je imao 7. avgusta, kada je srednji kurs bio 75,7543 dinara.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image