• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jelašić: MMF donosi spas

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izrazio je uverenje da će situacija na domaćem finansijskom tržištu biti normalizovana, čemu će doprineti dogovor s Međunarodnim monetarnim fondom koji će, ubeđen je guverner, biti postignut tokom ovog vikenda.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izrazio je uverenje da će situacija na domaćem finansijskom tržištu biti normalizovana, čemu će doprineti dogovor s Međunarodnim monetarnim fondom koji će, ubeđen je guverner, biti postignut tokom ovog vikenda.

"Ubeđen sam da ćemo se tokom vikenda dogovoriti sa MMFom", rekao je guverner NBS.

On je precizirao da se taj sporazum neće odnositi na kurs dinara, dodajući da će o sporazumu odlučivati vlada i da će biti dostupan javnosti.

Takođe, i premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom neće biti potpisan do početka naredne nedelje.

"Potpisivanje u formalnom smislu zahteva jednu relativno dugu proceduru i ako me pitate da li će biti potpisan do ponedeljka-utorka, on neće biti potpisan, ali očekujem da se na neki način usaglase stavovi", rekao je Cvetković novinarima naskon sastanka Veća za saradnju RS i Srbije.

Cvetković je dodao da se Srbija nalazi u situaciji da mora da se bori protiv finansijske krize i u okviru toga sarađuje sa MMF. "Mi autonomno i bez pritiska preduzimamo te mere", rekao je premijer.

On takođe smatra da se kurs dinara danas "relativno" smirio. "Jutros nije bilo novih intervencija. On je takav kakav jeste. Naša zvanična politika je da mi ne želimo da branimo kurs kao takav već NBS namerava praktično da brani visoke dnevne oscilacije, a ne dugoročni trend kursa", rekao je Cvetković, uz ocenu da je sitaucija sada mnogo bolja nego prethodnih 10-ak dana.

Jelašić je, gostujući na TV Studiju B, još jednom ponovio da mora doći do velikog zaokreta u ekonomskoj politici, odnosno do smanjenja javne potrošnje, ističući da se zarade i penzije ne mogu finansirati iz tekućih prihoda.

On je rekao da bi, prema poslednjim proračunima, inflacija na kraju godine trebalo da bude jednocifrena, ali i dodao da će će NBS za nedelju-dve o tome imati preciznije podatke.

Jelašić je napomenuo da bi najdalje do kraja novembra Skupština Srbije trebalo da usvoji zakone koji treba da pomognu prevladavanju posledica svetske finansijske krize kod nas i objasnio da će se jedna od mera - garancija države na sve depozite do 50.000 evra odnositi na ukupne uloge i po osnovu štednje i na tekućim računima, kao i kamate na njih, bez obzira od kada datiraju.

Precizirao je, takođe, da će se ukidanje poreza na kamatu na deviznu štednju odnositi na period od usvajanja zakona do kraja 2009. godine. Guverner smatra da će u ovoj situaciji najbolje "proći" građani koji će ostaviti novac u bankama.

"Najvažnije je da uvek možete da podignete ušteđevinu i to je uvek najbolji mehanizam za sigurnost štednje", dodao je Jelašić.

On je podsetio da štednja iznosi polovinu deviznih rezervi Srbije i da će deviza biti dovoljno za osiguranje depozita ma koliko bilo potrebe da se njima interveniše zarad stabilnosti dinara.

Na pitanje da li je proteklih šest godina dinar bio precenjen, guverner je rekao da je kurs uvek biio izgovor za neefikasne.

Jelašić smatra da svetska finansijska kriza nije znak kraha liberalizma, ali je ukazala na potrebu pojačanog nadzora.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image