• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odluka o povećanju penzija do utorka

Odluku o tome hoće li vanredno povećanje penzija od deset odsto ostati na snazi i u narednim isplatama ili će biti suspendovano, kako je preporučio Međunarodni monetarni fond , Vlada Srbije treba da donese do utorka, do kada je delegacija MMF-a produžila boravak u Srbiji.

Odluku o tome hoće li vanredno povećanje penzija od deset odsto ostati na snazi i u narednim isplatama ili će biti suspendovano, kako je preporučio Međunarodni monetarni fond (MMF), Vlada Srbije treba da donese do utorka, do kada je delegacija MMF-a produžila boravak u Srbiji, rečeno je danas agenciji Beta u Vladi.

Delegacija MMF-a, koja u Srbiji od 28. oktobra sagledava makroekonomsku situaciju, predložila je Vladi da budžet za narednu godinu projektuje bez vanredne povišice penzija za 10 odsto, koja bi rashode uvećala za više od 50 milijardi dinara.

Računice pokazuju da bi svota od 351 milijarde dinara, koliko će biti za penzije izdvojeno u 2008. godini, porasla na 411 milijardi, samo po osnovu vanrednog povećanja.

Druga mogućnost za smanjenje javnih rashoda je zamrzavanje zarada u javnom sektoru, i to na svim nivoima već od 1. januara 2009. godine, što će MMF, kako je Beti rečeno, zahtevati ukoliko se penzije ne vrate na nivo bez vanrednog povećanja.

U Vladi navode da uštede budžeta postignute na taj način, međutim, ne bi bile dovoljne, pa bi se morale smanjivati i subvencije, kao što su one za poljoprivredu.

Ukoliko Vlada prihvati predlog MMF-a, penzije i zarade koje se finansiraju iz budžeta mogle bi u narednoj godini da rastu u skladu sa troškovima života, što ne bi ugrozilo makreoekonomsku stabilnost, planirano smanjenje budžetskog deficita i ciljanu inflaciju od osam odsto.

Prema informacijama agencije Beta, ukoliko se unutar vladajuće kaoalicije postigne politički dogovor i Vlada prihvati predlog MMF-a, to ne bi moralo da utiče na isplatu uvećanih penzija u 2008. godini, pošto su sredstva za to obezbeđena prošlonedeljnim rebalansom budžeta za tekuću godinu.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) za sutra je najavio početak isplate prvog dela oktobarskih penzija uz povećanje od ukupno 14,13 odsto. Osim redovnog povećanja od 4,13 odsto na čeku je i vanredno povećanje od deset odsto.

Prema pisanju "Večernjih novosti" penzioneri će dobiti planirano vanredno povećanje pezija od 10 odsto, iako su predstavnici misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predložili Vladi Srbije da odustane od toga.

"Mada stručnjaci Međunarodnog monetarnog fonda ovu odluku Vlade Srbije donetu krajem avgusta ne vide kao posebno dobru za makroekonomsku stabilnost, izvesno je da se od toga neće odustati", navodi beogradski dnevnik.

Kako se dodaje, naredne godine penzioneri, međutim, mogu da računaju isključivo na redovna povećanja predviđena postojećim zakonom.

(MONDO/Beta)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image