• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveća nezaposlenost na jugu Srbije

Prema podacima leskovačke filijale Nacionalne službe zapošljavanja, na području šest opština Jablaničkog okruga posao trenutno traži 33.106 lica, od kojih 18.363 u samom Leskovcu. Trećina njih je bez ikakvih kvalifikacija ili sa osnovnom školom.

U Jablaničkom okrugu posao traži 33.106 lica, među kojima je najviše nekvalifikovane radne snage
Prema podacima leskovačke filijale Nacionalne službe zapošljavanja, na području šest opština Jablaničkog okruga posao trenutno traži 33.106 lica, od kojih 18.363 u samom Leskovcu. Trećina njih je bez ikakvih kvalifikacija ili sa osnovnom školom.

Nema sumnje da je na povećanje ovih brojki uticala tranzicija koja je dovela do gašenja brojnih radnih mesta. U ovom kraju malo je fabrika koje rade, pa se radno mesto najčešće traži kod privatnika ili u opštinskim organima uprave. To je dovelo i do političkih problema, jer opozicija često kritikuje vlast zbog glomazne opštinske administracije, posebno u Leskovcu, piše "Politika."

Da je problem nezaposlenosti najizraženiji na jugu naše Republike potvrdio je i Radan Ilić, zamenik direktora Nacionalne službe zapošljavanja. Otvarajući drugi ovogodišnji Sajam zapošljavanja u velikoj sali hotela “Beograd” u Leskovcu, koji je održan 22. oktobra, Radan Ilić je rekao da je najveća stopa nezaposlenosti na jugu Srbije, pa će ovaj deo Republike u narednom periodu imati prioritet u razvoju i zapošljavanju.

“Sporovodeći politiku zapošljavanja, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja i Nacionalna služba zapošljavanja izdvojili su preko tri milijarde dinara, od kojih na ime subvencija za nezaposlena lica 1,2 milijarde, za obuku i prekvalifikaciju 850 miliona, a znatna sredstva izdvojena su i za samozapošljavanje i zapošljavanje pripravnika i volontera“, rekao je Ilić.

On je naglasio da će jedan od glavnih zadataka biti da se veća sredstva za zapošljavanje obezbede za ovaj region, kako bi se smanjila stopa nezaposlenosti.

Praksa je, inače, pokazala da preko sajmova zapošljavanja do radne knjižice dođe 25 odsto onih koji traže posao na ovaj način. Na jesenjem sajmu u Leskovcu učestvovalo je tridesetak firmi koje su iskazale potrebu za blizu dvesta radnika različitog profila i različite forme angažovanosti – od zaposlenja na neodređeno vreme, preko posla na određeno vreme, do raznih vidova spoljnog i povremenog angažovanja.

Najveće potrebe za radnom snagom iskazale su firme iz oblasti ugostiteljstva i trgovine. Traže se agenti za marketing i osiguranje, a od proizvodnih radnika, kao i na ranijim sajmovima, najveća je potražnja za tekstilcima, posebno konfekcionarima.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image