• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nafta pala na ispod 60 dolara po barelu

Sirova nafta je danas na berzi u NJujorku u jednom trenutku dostigla 19-mesečni minimum, ali se posle nešto oporavila.

Sirova nafta je danas na berzi u NJujorku u jednom trenutku dostigla 19-mesečni minimum, ali se posle nešto oporavila, zahvaljujući rastu berzanskih indeksa koji je ublažio zabrinutost izazvanu padom tražnje energenata u SAD.

Cena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u decembru je na NJujorškoj robnoj berzi porasla za 2,05 dolara, ili 3,4 odsto, na 62,82 dolara za barel, pošto je u jednom trenutku pala na najniži iznos od 22. marta 2007. od 59,97 dolara za barel, prenela je agencija Blumberg.

Evropska "brent" nafta za isporuku sledećeg meseca je istovremeno na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupela za dva dolara, ili 3,5 odsto, na 59,43 dolara za barel.

Prema proceni analitičara, cena "tečnog zlata" bi sledeće nedelje mogla da poraste, pošto trgovci smatraju da je njen pad ispod 60 dolara za barel bio "preteran".

Indeksi berzi u Evropi i SAD su se danas oporavili kao reakcija na spekulacije da će smanjenja kamatnih stopa u svetu usporiti ili zaustaviti napredovanje ekonomske krize.

Tražnja goriva je u SAD u protekle četiri nedelje iznosila u proseku 19,1 milion barela na dan, 6,7 odsto manje u odnosu na isti period lani, saopštilo je u sredu američko ministarstvo energetike. Istovremeno je potrošnja benzina pala 2,3 odsto, na devet miliona barela na dan.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je sinoć objavio prognozu da će privrede SAD, Japana i evro-zone sledeće godine zabeležiti pad. "Došlo je do velike promene na tržištu nafte od sinoćnje objave izveštaja MMF", izjavio je analitičar londonske konsultantske firme "KBC Market servisiz" Nil Etkinson.

"Pre toga je cena nafte išla u pravom smeru za Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEK) i izgledalo je da će njihov sastanak u decembru biti samo formalnost", objasnio je Etkinson.

OPEK, koji pokriva oko 40 odsto ukupnih svetskih potreba za naftom, treba da se sastane 17. decembra. Većina od 13 članica tog kartela je najavila da će primeniti odluku od 24. oktobra da se dnevna proizvodna kvota smanji za 1,5 miliona barela.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image