• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Objavljen tender za prodaju 67 odsto RTB Bora

Agencija za privatizaciju Srbije objavila je danas tender za strateškog partnera za Rudarsko-topioničarski basen (RTB) "Bor" koji bi dokapitalizacijom od najmanje 300 miliona dolara postao vlasnik 67 odsto kapitala.

Agencija za privatizaciju Srbije objavila je danas tender za strateškog partnera za Rudarsko-topioničarski basen (RTB) "Bor" koji bi dokapitalizacijom od najmanje 300 miliona dolara postao vlasnik 67 odsto kapitala.

Kako se navodi u oglasu objavljenom na sajtu Agencije www.priv.rs, taj novac biće namenjen za investicije, zaštitu životne sredine i otplatu dugova borskog proizvođača bakra.

Treći tender za RTB biće otvoren do 30. januara 2009. godine, a uslov za učešće je dostavljanje licitacione garancije od 15 miliona dolara.

Strateški partner i Vlada Srbije formiraće zajedničko preduzeće u koje će Vlada uneti imovinu RTB-a, na osnovu čega će biti vlasnik
33 odsto kapitala, a strateski parner posedovaće 67 odsto nove kompanije na osnovu dokapitalizacije, rečeno je ranije u Ministarstvu ekonomije.

Pravo učešća na tederu imaju kompanije koje se bave proizvodnjom, preradom ili trgovinom bakra ili obojenih metara najmanje u poslednje tri godine i koje su prošle godine imale prihod veći od 500 miliona američkih dolara.

Na tenderu mogu da učestvuju i konzorcijumi, u kojima kompanija lider mora da ima udeo od bar 51 odsto i koji ispunjavaju kriterijume tendera.

Uslov za učešće na tedneru je i otkup tenderske dokumentacije po ceni od 15.000 američkih dolara, koja će biti na raspolaganju od 17.
novembra do 14 dana pre isteka roka za podnošenje ponuda.

Potvrdu o zainteresovanosti za strateško partnerstvo sa RTB dostavili su švajcarski Glenkor, austrijski A-tek, kiparski Ist point i dve ruske kompanije, rečeno je ranije.

RTB je dva puta bio prodat na tenderu, ali su raskidani kupoprodajni ugovori jer kupci nisu u predviđenom roku isplatili ugovorenu cenu.

Na prvom tenderu kupac je bio rumunski Kuprom, koji je za 70 odsto kapitala RTB-a trebalo da isplati 400 miliona dolara, a na ponovljenom tenderu A-tek nije uplatio cenu od 466 miliona dolara.

Upravi odbor RTB-a je 6. novembra odlučio da radi racionalizacije poslovanja, četiri zavisna preduzeća - rudnike bakra u Boru i Majdanpeku, Topionicu i rafinaciju i matično preduzeća, spoji u jednu kompaniju. Kao posebno preduzeće biće odvojena jalovišta.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image