• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ruski pregovarač za gas stiže u Beograd

Glavni ruski pregovarač za realizaciju energetskog sporazuma Dmitrij Mališev trebalo bi danas ili sutra da doputuje u Beograd, rečeno je agencija Beta u krugovima bliskim Vladi Srbije.

Glavni ruski pregovarač za realizaciju energetskog sporazuma Dmitrij Mališev trebalo bi danas ili sutra da doputuje u Beograd, rečeno je agencija Beta u krugovima bliskim Vladi Srbije.

Mališev, koji je i savetnik predsednika Upravnog odobra Gaspromnjefta, prema nezvaničnim informacijama trebalo bi da razgovara sa srpskim zvaničnicima o kupoprodajnom ugovoru za Naftnu industriju Srbije (NIS), izgradnji gasovoda Južni tok kroz Srbiju i završetku gradnje podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Prema ranijim pisanjima Blica, Vlada Srbije zatražila je od Gasproma, da se prodaja NIS-a uslovi izgradnjom Južnog toka i tako obezbedi ako Rusi ne ispune ugovorne obaveze.

U novom predlogu ugovora o energetskom sporazumu upućenom Rusima, a koji su potpisali srpski premijer Mirko Cvetković i potpredsednik vlade Mlađan Dinkić, kako piše Blic od 9.novembra, navodi se da ukoliko Gasprom bude kasnio s izgradnjom gasovoda Južni tok, Srbija traži isplatu kaznenih penala, a ako Rusi naknadno odustanu od njegove izgradnje, biće u obavezi da vrate akcije NIS-a.

Srpski tim je odbio predlog Rusa da se dogovorene investicije od 500 miliona evra u NIS izvedu tako što bi se sam NIS kreditno zadužio, dok bi Gasprom bio samo garant za ovaj kreditni aranžman.

Zatraženo je i da Gasprom odmah investira 500 miliona evra u srpsku naftu kompaniju, a da se NIS dodatno zaduži za još 700 miliona evra, čime bi se dostigla potrebna cifra za obnovu rafinerija i efikasno funkcionisanje te kompanije.

Na većem obimu investicija, kako piše Blic, posebno je insistirao premijer Cvetković, jer je procenjeno da bi u obnovu tri srpske rafinerije trebalo uložiti više od milijardu evra.

Srpski ministar energetike Petar Škundrić ranije je agenciji Beta kazao da se pregovori o ova tri ugovora odvijaju u okviru pravnog okvira koji je definisan naftno-gasnim aranžmanom koji je ratifikovan u Skupštini Srbije.

Škundrić je tada kazao da nije važno kada će ugovori biti potpisani, već da se postigne maksimalno dobar i za obe strane prihvatljiv rezultat.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image