• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cena nafte pala na 60 dolara

Sirovom naftom se u utorak na svetskim berzama trguje po ceni od oko 60 dolara za barel, što je blizu 18-mesečnog minimuma i posledica je slabljenja nade da će masivni finansijski plan kineske vlade u većoj meri doprineti zaustavljanju daljeg usporavanja globalnog privrednog rasta.

Sirovom naftom se u utorak na svetskim berzama trguje po ceni od oko 60 dolara za barel, što je blizu 18-mesečnog minimuma i posledica je slabljenja nade da će masivni finansijski plan, koji je kineska vlada odobrila krajem prošle sedmice, u većoj meri doprineti zaustavljanju daljeg usporavanja globalnog privrednog rasta.

Cena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u decembru je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 2,27 dolara, na 60,14 dolara za barel, dok je evropska "brent" nafta istovremeno na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 2,13 dolara na 56,95 dolara za barel, prenele su svetske agencije.

Cena nafte i indeksi svetskih berzi hartija od vrednosti su u ponedeljak naglo skočili nakon što je Kina objavila da u svrhu poticaja privrednog rasta planira da potroši 586 milijardi dolara.

Optimizam je, međutim, splasnuo jer su investitori opet usmerili pažnju na posrnulu američku privredu, kojoj predstoji najgora recesija u poslednjih nekoliko decenija.

U utorak je zabeležen pad indeksa na većini azijskih i evropskih berzi. Tako je japanski indeks Nikei 225 pao tri odsto, honkonški Hang Seng je izgubio na vrednosti 2,9 odsto, dok su londonski FTSE i nemački DAX zabeležili pad od oko dva odsto.

Investitori pokušavaju da zaključe koliko bi duboka mogla da bude recesija u SAD, pošto zvanični podaci američke vlade i rezultati poslovanja kompanija odražavaju naglo usporavanje rasta potrošačke tražnje, bankarskih zajmova i investicija u drugoj polovini godine.

"Prošle nedelje su u SAD objavljeni podaci o izuzetno slaboj prodaji automobila i prilično šokantnoj stopi nezaposlenosti. Ne bi me iznenadilo da nafta počne da pada prema granici od 50 dolara za barel", izjavio je analitičar australijske konsultantske firme "Komoditi vorants", Tobi Hasal.

Prodaja automobila na američkom tržištu pala je u oktobru na najmanji nivo u poslednjih 25 godina, dok je stopa nezaposlenosti prošlog meseca dostigla 14-godišnji maksimum od 6,5 odsto, pokazali su podaci vlade SAD.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image