• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za mala i srednja preduzeća 250 miliona evra

Evropska investiciona banka odobriće Srbiji 540 miliona evra za Koridor X i 250 miliona evra za mala i srednja preduzeća, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić u ponedeljak uveče.

Evropska investiciona banka odobriće Srbiji 540 miliona evra za Koridor X i 250 miliona evra za mala i srednja preduzeća, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić u ponedeljak uveče.

U telefonskoj izjavi iz Luksemburga, gde se sastao sa predsednikom EIB-a Filipom Mejstedom, Đelić je naveo da je "obezbeđeno dodatnih 250 miliona evra kroz sistem Apeks koji će omogućiti da srpske banke mogu da finansiraju mala i srednja preduzeća koja imaju dobre projekte".

Na sastanku, na kojem je učestvovao i guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić, dogovoreno je i da se do kraja 2008. godine potpiše zajam od 50 miliona evra za infrastrukturu lokalnih samouprava i zajam od 70 miliona evra za opremanje kliničkih centara u Srbiji, naveo je Đelić.

Kada je reč o ulaganjima u Koridor X, 300 miliona evra će biti iskorišćeno za izgradnju puta između Niša i Dimitrovgrada, a 240 miliona evra za put od Leskovca do Preševa.

Ta sredstva će biti korišćena od 2009. do 2012. godine, dodao je on.

Predstavnici Vlade Srbije su već razgovarali sa direktorom Sektora EIB-a za zajmove za jugoistočnu Evropu Dominikom Kurbenom o 540 miliona evra zajma za deonice Niš-Dimitrovgrad i Leskovac-Preševo.

Prema rečima Đelića, o dodeli sredstava će se voditi tehnički pregovori sa EIB-om, ali je postignut načelni dogovor, a i iznos je prihvatljiv za EIB.

Predsednik Evropske investicione banke će 12. decembra posetiti Srbiju i sastati se sa državnim vrhom i članovima Nacionalnog saveta za infrastrukturu, kazao je Đelić i dodao da je to prvi put da predsednik EIB-a dolazi u Srbiju.

Na sastanku je, kako je naveo Đelić, bilo reči i o finansiranju železničkog Koridora X i EIB će Srbiji pomoći i za taj projekat, koji Srbija ne može sama da sprovede.

Evropska investiciona banka je u prethodnih pet godina na Zapadnom Balkanu investirala dve milijarde evra, od čega 1,2 milijarde u Srbiji, naveo je potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image