• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potpisivanje ugovora sa Rusima od nedelje

Kupoprodajni ugovor za Naftnu industriju Srbije (NIS) mogao bi da bude potpisan 24. ili 25. novembra u Moskvi i pored molbe premijera Srbije da nam se da još malo vremena.

Kupoprodajni ugovor za Naftnu industriju Srbije (NIS) mogao bi da bude potpisan 24. ili 25. novembra, piše "Politika".

List navodi da bi tada mogla biti potpisana i dokumenta kojima će se potvrditi gradnja gasovoda Južni tok preko teritorije Srbije i završetak podzemnog skladišta Banatski Dvor.

Pozivajući se na izvore bliske Ministarstvu energetike, list prenosi da će 23. i 24. novembra biti održan redovni sastanak međuvladinog komiteta za trgovinu u Moskvi i "pored molbe premijera Mirka Cvetkovića da se Srbiji da još malo vremena za realizaciju ovog velikog posla".

Glavni ruski pregovarač za realizaciju energetskog sporazuma Dmitri Mališev koji je od četvrtka u Beogradu izjavio je za ruski Itar-Tass da bi ugovori o realizaciji sporazuma za izgradnju gasovoda kroz Srbiju, završavanju skladišta gasa Banatski Dvor i prodaji 51 odsto NIS-a Gasrpomu mogli da budu potpisani 24. i 25. novembra u Moskvi.

Ruska strana bi trebalo da se izjasni o predlogu Vlade Srbije da u NIS investira 700 miliona evra, umesto predviđenih 500, kao i da pored predviđenih 51 odsto akcija po ceni od 400 miliona, otkupi još 19 odsto akcija srpske naftne kompanije, po važećim zakonima.

U paketu predloga koji su potpisali premijer Srbije Mirko Cvetković i ministar ekonomije Mlađan Dinkić, a koji je preneo "Blic" prošle sedmice, jeste i zahtev da gasovod Južni tok ima magistralni karakter sa kapacitetom od 20 milijardi kubika godišnje.

Vlada Srbije je od Gasproma zatražila da se prodaja NIS-a uslovi izgradnjom Južnog toka i tako obezbedi ako Rusi ne ispune ugovorne obaveze.

U predlogu ugovora o energetskom sporazumu upućenom Rusima navodi se da ukoliko Gasprom bude kasnio s izgradnjom gasovoda Južni tok, Srbija traži isplatu kaznenih penala, a ako Rusi naknadno odustanu od njegove izgradnje, biće u obavezi da vrate akcije NIS-a.

Zatraženo je i da Gasprom odmah investira 500 miliona evra u srpsku naftu kompaniju, a da se NIS dodatno zaduži za još 700 miliona evra, čime bi se dostigla potrebna cifra za obnovu rafinerija i efikasno funkcionisanje te kompanije.

Na većem obimu investicija posebno je insistirao premijer Cvetković, jer je procenjeno da u obnovu tri srpske rafinerije treba uložiti više od milijardu evra.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image