• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada moli distributere da poštuju preporuke

Direktor javnog preduzeća Srbijagas Dušan Bajatović izjavio je u utorak da su distributeri zamoljeni da poštuju preporuku Vlade Srbije da se računi za utrošeni gas za domaćinstva naplaćuju u dva dela.

Direktor javnog preduzeća Srbijagas Dušan Bajatović izjavio je u utorak da su distributeri zamoljeni da poštuju preporuku Vlade Srbije da se računi za utrošeni gas za domaćinstva naplaćuju u dva dela.

On je novinarima u Skupštini Srbije reka da se građani žale da su od distributera dobili oktobarske račune za utrošeni gas koji nisu podeljeni na dva dela kako je preporučeno.

Bajatović je naglasio da će Srbijagas poštovati preporuku Vlade Srbije da se računi plaćaju u dva dela, odnosno 62,5 odsto odmah, a 37,5 odsto za šest meseci.

Prema njegovim rečima, Srbijagas će praktično subvencionisati potrošnju gasa u Srbiji sa 50 miliona evra zaključno sa decembrom, jer bi u ovom momentu cena gasa trebala da bude za još oko 27 odsto veća, zbog jačanja dolara, ali da Vlada neće dozvoliti novo poskupljenje.

Bajatović je dodao da će svi distributeri gasa morati da imaju licencu,što znači da više neće postojati klasične marže nego će Agencija za energetiku ograničiti zaradu distributera.

To će uvesti red u distribucijuju gasa, kazao je on i dodao da će pitanje marže biti uređeno primenom tarifnog sistema, što je posao Agencije za energetiku.

Bajatović je kazao i da Saša Ilić nije više član Upravnog odbora Jugorosgasa.

On je dodao i da istraga UBPOK-a oko toga da li je bilo neprevilnosti u ugovaranju i posredovanju u isporuci gasa za Srbiju još uvek traje i da očekuje da će MUP saopštiti njene rezultate.

Na pitanje kada će podneti ostavku na poslaničko mesto, Bajatović koji je potpredsednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije i od kraja oktobra direktor Javnog preduzeća Srbijagas. kazao je da još nije u sukobu interesa i da će ostavku podneti kad za to dođe vreme.

Prethodno je agencija za energetiku zatražila od Ministarstva za energetiku da izda instrukciju "Srbijagasu" da što pre primeni preporuku Vlade Srbije o odloženom plaćanju gasa za oktobar, ne samo za domaćinstava, već i prema drugim distributivnim preduzećima.

Povodom pritužbi potrošača gasa, u vezi sa izdavanjem oktobarskih računa za isporučeni gas mimo preporuke Vlade, Agencija za energetiku je ukazala da vladina preporuka treba što pre da se primeni kako bi distributivna preduzeća mogla brzo da izvrše korekciju računa za gas prema svojim potrošačima.

Agencija je ukazala na zabune koje je moglo uneti saopštenje Pi-Ar službe Ministarstva energetike, u kome se od ovog regulatornog tela traži da preuzme zakonske nadležnosti koje u ovom slučaju nema.

U okviru nadležnosti Agencije, vezanih za regulaciju cena, način plaćanja nije regulisan tarifnim sistemima, tako da Agencija za energetiku ne raspolaže nikakvim zakonskim ovlašćenjima kojima bi mogla u ovom slučaju da utiče.

Samim tim ni da primeni odluku Vlade o preraspodeli plaćanja cene prirodnog gasa, niti da uvidom u sporne račune građana "iznađe adekvatna zakonska rešenja za obeštećenje“ tih potrošača.

U ovom slučaju se, naime, radi o sprovođenju zaključka vlade, a ne o načinu obračuna po tarifnom sistemu, što bi, inače, bilo u nadležnosti Agencije.

Agencija je u protekla dva meseca u dva navrata pozvala ostale licencirane distributere prirodnog gasa da joj što pre dostave svoje predloge cena, kako bi ih mogla usvojiti vlada, uz mišljenje ovog regulatornog tela, iako ono nema mogućnosti da odlučujuće utiče na dinamiku i kvalitet rada energetskih subjekata, pa je neophodna podrška Ministarstva. Agencija je ponovila ovaj zahtev i u utorak.

Imajući, međutim, u vidu da se distributeri intenzivnije odazivaju na apel regulatora (za još dva preduzeća Agencija je u prošli petak dala mišljenje o cenama), Agencija za energetiku očekuje da do kraja godine bude regulisano znatno više od 90 odsto maloprodajnog tržišta prirodnog gasa u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image