• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ilić: Invalidi bez posla

U Srbiji ima oko 700.000 osoba sa invaliditetom, a stopa nezaposlenosti iznosi 74,5 odsto, izjavio je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Vladimir Ilić.

U Srbiji ima oko 700.000 osoba sa invaliditetom, a stopa nezaposlenosti iznosi 74,5 odsto, izjavio je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Vladimir Ilić.

On je rekao na okruglom stolu o zapošljavanju osoba sa invaliditetom u Srbiji, koji je organizovao dnevni list Danas, da je od 700.000 tih osoba samo samo 21.000 u radnom odnosu.

"Oko 50 odsto takvih osoba ima završenu samo osnovnu školu ili nema nikakvo obrazovanje", kazao je Ilić.

Ilić je rekao i da je u proceduri zakon o profesionaloj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom i izrazio nadu da će Skupština Srbije usvojiti taj zakon tokom 2009. godine.

"Ciljevi tog zakona su povećanje zaposlenosti osoba sa invaliditetom i njihovo uključivanje na tržište rada", rekao je Ilić.

Prema njegovim rečima, to je prvi zakon takvog tipa u Srbiji, a bitno je i to što predviđa obavezu za poslodavca da zaposli osobe sa invaliditetom.

"Svaki poslodavac moraće da na 50 zaposlenih, zaposli po jednu osobu sa invaliditetom", najavio je Ilić i dodao da očekuje da će već u prvoj godini primene tog zakona biti oko 7.000 novozaposlenih osoba sa invaliditetom.

Kako je rekao, novim zakonom predviđeno je i formiranje Centra za podsticanje zapošljavanja osoba za invaliditetom, koji će biti u okviru NSZ.

Predstavnik Međunarodne organizacije rada Ildiko Rigo rekla je da od zapošljavanja takvih osoba koristi ima i društvo, jer se smanjuju socijalni troškovi.

Prema njenim rečima, veliki nivo nezaposlenosti osoba sa invaliditetom znači gubitak produktivnosti u proizvodnim kapacitetima.

Rigo je navela da su najveće prepreke za normalan rad osoba sa invaliditetom to što se ne javljaju na oglase za posao, zatim nepristucpačne zgrade i prevoz, nedosatak pomoćnih sredstava, negativno ponašanje, strahovi i streoptipi.

Kako je navela Rigo, sledeće godine Međunarodna organizacija rada planira da u Srbiji radi na podizanju svesti o toj temi i da započne paket obuke za poslodavce.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image