• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bivšem šefu Folksvagena preti desetogodišnji zatvor

Izvor MONDO/Beta

"Dizelgejt" je otkriven 2015, iako je sve isplanirano još 2006. godine.

 Bivši šef Folksvagena optužnica Dizelgejt Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U Nemackoj je podignuta optužnica protiv bivšeg generalnog direktora Folksvagena Martina Vinterkorna i još cetiri osobe za prevaru i nefer konkurenciju, jer nisu sprecili nameštanje softvera na motore Folksvagenovih vozila koji je omogucio da se vara na testovima za merenje izduvnih gasova.

 Tužioci u Braunšvajgu rekli su da je Vinterkorn najranije od maja 2014. godine znao za postojanje tog softvera koji prikazuje manje zagadenje izduvnim gasovima od stvarnog iako je govorio da je saznao za to neposredno pre nego što je skandal izbio u septembru 2015.

U saopštenju tužilaca navodi se da optuženima preti od šest meseci do 10 godina zatvora ako budu pronadeni krivim, i da bi bonusi zaradeni na osnovu prodaje zasnovane na prevari mogli biti oduzeti.

Tužioci su naveli da su optuženi, svi visoki direktori Folksvagena, bili ucesnici u prevari koja je pocela pre 13 godina. Kako bi njihovi tadašnji dizel motori mogli da se plasiraju na americko tržište, ugraden je softver koji je mogao da detektuje kada se vrše emisioni testovi i da prikaže pogrešne rezultate.

Folksvagen je priznao da je u vozila ugradivao takav softver koji prikazuje manje zagadenje izduvnim gasovima od stvarnog. Kada bi vozila krenula u redovnu vožnju kontrola emisija izduvnih gasova bi se iskljucivala cime se poboljšava predena kilometraža i rad vozila, ali se emituje mnogo veci nivo štetnih gasova od legalnog limita u SAD.

Kako se navodi u tužbi, oni su dodali unapreden softver koji je koštao 23 miliona evra 2014. godine u pokušaju da prikriju pravi razlog za povecanje emisija gasova zagadivaca u redovnoj vožnji.

Folksvagen je platio više od 27 milijardi evra u kaznama i nagodbama u godinama od kada je izbio skandal. Kompanija se izvinila i izjasnila se krivom za krivicne optužbe u SAD.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobracaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image