• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fijat odložio anketiranje radnika

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike "Zastava automobili" Zoran Mihajlović izjavio je danas da su stručnjaci "Fijata" odložili do daljnjeg anketiranje radnika koje je, kako je ranije najavljivano, trebalo da počne sutra.

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike "Zastava automobili" Zoran Mihajlović izjavio je danas da su stručnjaci "Fijata" odložili do daljnjeg anketiranje radnika koje je, kako je ranije najavljivano, trebalo da počne sutra.

"Prema našim saznanjima 'Fijat' koji je angažovao određenu agenciju da uradi taj posao procenio je da je za njih preskupa cena usluga te agencija", rekao je Mihajlović na konferenciji za novinare.

On je naglasio da je sindikat zadovljan izjašnjavanjem radnika o dobrovoljnom odlasku iz fabrike, jer se za otpremnine samo iz te fabrike izjasnilo 950 radnika, i da je sindikat za preostalih 2.800 radnika dobio garancije od Vlade Srbije da će do kraja iduće godine dobijati mesečne zarade koje će biti umanjene za troškove prevoza.

"Dobili smo i garancije da će ta zarada biti usklađivana na šest meseci sa rastom troškova života", rekao je Mihajlovišć i naveo da je prosečna plata u Fabrici automobile oko 26.000 dinara.

Prema njegovim rečima, isplata otpremnina radnicima koji su se izjasnili za dobrovoljni odlazak iz fabrike trebalo bi da se završi do 15. decembra, a od 2.800 radnika na izmeštanju opreme biće u narednom period angažovano oko hiljadu.

"Tražili smo od Vlade i Agencije za privatizaciju da se postojeća oprema za proizvodnju automobila sačuva na nekoj lokaciji do 31. marta iduće godine, kada je i rok da 'Fijat' uplati 200 miliona evra, kako je dogovoreno ugovorom sa državom", rekao je Mihajlović naglašavajući da su "radnici zabrinuti kako će se svetska ekonomska kriza odraziti na poslovanje 'Fijata'".

On je izrazio sumnju da se iz Fabrike automobile iznosi i oprema koja nije sekundarna sirovina i da se ne zna da li će se negde pretapati ili prodavati.

"Nešto se u fabrici događa što nije dobro i prema našim informacijama iznosi se i oprema koja nije sekundarna sirovina, poput brusilica i gedera", rekao je Mihajlović i dodao da tu opremu iz fabričkog kruga iznose kamioni kragujevačkog preduzeća "Zastava Reomat".

Mihajlović je uputio kritiku i na račun lokalne samouprave Kragujevca navodeći da obavezu da dislocira šut iz fabrièkog kruga, kojeg ima da se natovari oko 3.000 kamiona, još nije ispunila, kao ni da iz fabrike nije još organizovala da se iznese velika količina buradi sa toksičnim otpadom na reciklažu, u Rusiju ili neku drugu zemlju, a što nije predmet interesovanja ni "Fijata" ni "Zastave".

Mihajlović se zapitao i po kom osnovu agencija "Citadel", koja je bila zadužena za pronalazak strateškog partnera za fabriku "Zastava automobili", dobija proviziju.

"Zna se da je država našla strateškog partnera za Fabriku automobila i pitamo se po kom osnovu će se agenciji 'Citadel' dati proviziju od pet odsto, odnosno od 50 miliona evra", rekao je Mihajlović.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image