• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I Skupština usvojila rešenje za "švajcarce"

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima koji će za 15.785 građana olakšati otplatu tih pozajmica.

 Lex specijalis za kredite u "švajcarcima" - Skupština usvojila Izvor: Mondo

Izvor: Mondo


To rešenje između korisnika stambenih kredita u švajcarskim fanacima, banaka i države, koštaće 11,7 milijardi dinara.

Ovaj leks specijalis predviđa da se preostali dug konvertuje u evre i da se od te sume otpiše 38 odsto, a kamatna stopa je ona koja je važila 31. marta 2019. za kredite indeksirane u evrima, iste vrednosti i ročnosti.

Za banke koje nisu imale u ponudi stambene kredite ili su imale nesrazmerno velike kamatne stope primenjen je limit od 3,4 odsto, plus tromesečni ili šestomesečni eurobor za varijabilne kamatne stope, i limit od četiri odsto za fiksne kamatne stope.

Zakon je opozicija kritikovala jer nisu obuhvaćeni svi građani odnosno svi koji su uzimali te pozajmice, a isplatili su ih ili im je oduzet stan jer nisu mogli da kredit isplaćuju. Negodovali su i jer država preuzima na sebe deo troškova za sprovođenje tog zakona.

Usvojeno: KONAČNO rešenje za "švajcarce"


"Neki ekonomisti smatraju da država ne treba da plaća pogrešne individualne odluke, ali ne treba da ostavimo te građane na ulici", odgovorio je ministrar finansija Siniša Mali.

Nacrtom zakona je predvideno da kamatna stopa ne može biti veća od 3,4 plus tromesećni ili šestomesecni EURIBOR, odnosno fiksna kamatna stopa ne može biti veća od 4 odsto.

U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, banka je dužna da dostavi korisničku ponudu za zaključenje ugovora.

EVO stava suda o ŠVAJCARCIMA: Ugovor ništavan, ako...


Ukoliko prihvata da se konverzija stambenog kredita izvrši u skladu sa ovim zakonom, korisnik je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavesti banku i sa bankom zaključ ugovor o konverziji.

Vrhovni kasacioni sud zauzeo je 2. aprila stav da je ništavna odredba ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, ukoliko banka nije dostavila dokaz da se ona zadužila u toj valuti za plasman odobrenih sredstava.

Reč je o 16.800 predmeta građana koji su se žalili sudovima zbog prezaduženosti u švajcarskoj valuti.

Ovaj problem traje više godina, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izneo ideju da se dugovi raspodele na banke (70 odsto) i državu (30%).

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Trizor

Ovo je katastrofa od drzave. Ta gospoda je uzela kredite jer su u tom momentu bili najpovoljniji. Ko ce mene da obesteti i ostale gradjane kada je evro za par godina skocio sa 83 na 120 din. S kojim pravon to drzava radi od nasih para? Kako ih nije sramota da gradjane isteruju iz kuca zbog dugovanja prema drzavi. Tako su pre dvadeset godina za dzabe otkupljeni stanovi koje su privilegovani dobijali a pravljeni su od para svih zaposlenih koje niko nije obestetio a tacno se zna u dinar koliko je ko izdvajao. Nema nama spasa!

Experience

Cekaj i sada ja, kao gradjanin Srbije, treba da placam neciji kredit, kojeg kada je uzimao, lepo mu je bilo receno, da ga ne uzima jer je nepovoljan.

Nislija

@Experience Cisto sumnjam da ces ti da ga platis... Bas takvi ikomentarisu ove vesti. Ljudi su otplatili kredite, prevareni da su izeli chf a davali im dinarske kredite(banke se zaduzivale u eur). To treba da se kaznjava, banka a ne drzava da placa njihov ekstra profit

special image