• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poskupljuje taksi u Beogradu

Beograđani će vožnju od šest kilometara, sa pet minuta čekanja, u prvoj tarifi plaćati 473 umesto dosadašnjih 440 dinara. Za istu relaciju u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima, tokom druge tarife, plaćaće se 563 umesto 512 dinara. Na početku godine, za ovo putovanje u prvoj tarifi stranke su morale da izdvoje 390 dinara.

Taksi prevoz u prestonici mogao bi uskoro da poskupi za oko 7,5 odsto u prvoj i 11 odsto u drugoj tarifi, piše beogradska štampa.

Beogradski taksisti u utorak su usaglasili stavove i podneli gradonačelniku zahtev za korekciju cenovnika, navode "Novosti".

Prema ovoj računici, start će umesto 119 koštati 129 dinara, vožnja u prvoj tarifi poskupeće sa 46 na 49 dinara, dok će druga tarifa biti šest dinara vrednija - putnici će kilometar plaćati 64, umesto dosadašnjih 58 dinara.

Za 60 minuta vozila na čekanju Beograđani će morati da izdvoje 60 dinara više nego do sada - sat vremena taksiste stajaće 600 dinara, što je više od deset odsto u odnosu na sadašnju cenu.
To znači da procenat od 7,5 procenata važi samo za "start" i prvu tarifu, dok će druga poskupeti nešto više - oko 11 odsto.

Ako predlog taksista "prođe", Beograđani će vožnju od šest kilometara, sa pet minuta čekanja, u prvoj tarifi plaćati 473 umesto dosadašnjih 440 dinara. Za istu relaciju u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima, tokom druge tarife, plaćaće se 563 umesto 512 dinara. Na početku godine, za ovo putovanje u prvoj tarifi stranke su morale da izdvoje 390 dinara.

Aleksandar Bjelić, predsednik "Žutog taksija", objašnjava da je glavni razlog za novo poskupljenje - sve slabiji dinar.

"Više od 6.000 taksista uzelo je automobile na kredit, a zbog kursa dinara i evra povećale su se rate za njih. Tako taksista koji je dosad plaćao 200 evra mesečno sada mora da izdvoji i 230, što je skoro 3.000 dinara više.

Uz to, poskupelesu i druge cene, poput ulja i rezervnih delova. Druga tarifa će nešto više poskupeti, ali tokom nje taksisti imaju najmanje vožnji, jer ljudi tada uglavnom koriste svoje automobile", navodi Bjelić.

Ipak, u Upravu za cene Sekretarijata za privredu do utorka zahtev taksi udruženja - nije stigao. Kada se to desi, ovaj Sekretarijat će prvo dobro izvagati računicu taksista i dati svoj predlog gradonačelniku.

Neki taksisti, ipak, smatraju da nove cene neće biti odobrene, ili bar ne još. Osim zbog činjenice da bi to bio novi udar na džep Beograđana - uz već najavljeno poskupljenje javnog prevoza i drugih komunalija - u Gradu bi taksistima mogli da zamere i činjenicu da traže novi cenovnik iako sva udruženja (osim jednog) daju sve veće popuste na telefonski poziv.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image