• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budžet za 2009. do naredne sedmice

Srpske vlasti najavljuju da će Predlog budžeta Srbije za 2009. godinu sigurno biti prosleđen parlamentu do sledeće nedelje. Dostavljanje predloga državnog budžeta kasni više od tri nedelje. Jelašić: Aranžman sa MMF-om zavisi od budžeta

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da će predlog budžeta Srbije za 2009. godinu Skupštini biti dostavljen za dan-dva, a najkasnije početkom iduće nedelje.

"U Srbiji, koja je ovako delikatna sa svih aspekata, od socijalnih do finansijskih, budžet je svake godine kasnio", rekla je Đukić-Dejanović novinarima u Skupštini Srbije.

Ona je navela da je prošle godine na današnji dan predlog budžeta za 2008. godinu dostavljen Skupštini.

"Budžet za 2009. godinu ne kasni u odnosu na dosadašnju dinamiku rada parlamenta", ocenila je predsednica Skupštine.

Ministarka za nacionalni investicioni plan (NIP) Verica Kalanović izjavila je da će Vlada Srbije sledeće sedmice usvojiti predlog budžeta Srbije za 2009. godinu.

"Po mojim informacijama iz Ministarstva finasija, budžet je pri kraju i mi na sledećoj sednici treba da ga usvojimo i predložimo Skupštini", rekla je ona novinarima nakon učešća na konferenciji o modernizaciji vodovoda u Srbiji.

U Ministarstvu finansija Beti je rečeno da je izrada predloga budžeta za narednu godinu pri kraju i da je moguće da on Vladi bude dostavljen i u petak.

Prema Zakonu o budžetskom sistemu predlog budžeta za narednu godinu treba da bude dostavljen Skupštini do 1. novembra.

Kašnjenje u pripremi predloga budžeta u Ministarstvu finansija objašnjavaju prilagođavanjem prihoda i rashoda budžeta negativnim efektima svetske finansijske križe, koji se odnose na očekivani manji rast bruto-društvenog proizvoda (BDP) od tri odsto i neophodnost štednje u svim isplatama iz državne kase.

Kako je do sada najavljivano, prihodi budžeta u idućoj godini biće oko 700 milijardi, a rashodi 750 milijardi dinara, tako da će deficit od 50 milijardi dinara iznositi 1,5 odsto BDP-a.

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić upozorio je da Međunarodni monetarni fond (MMF) neće odobriti novi aranžman sa Srbijom ako Vlada ne usvoji budžet za 2009. godinu do 19. decembra.

Jelašić je, gostujući na Radiju Beograd 202, rekao da Bord direktora MMF-a zaseda 19. decembra i da do tada, pored usvajanja predloga budžeta, NBS i Vlada treba da potpišu ugovor o postizanju ciljane ukupne inflacije u narednoj godini od osam odsto.

"Ugovor NBS sa Vladom je deo dogovora sa MMF-om, kao i usvajanje budžeta. Budžet i ugovor treba da budu završeni najkasnije do 15. decembra", istakao je guverner.

On je dodao da NBS još nije dala saglasnost na predlog budžeta za narednu godinu jer ga nije ni dobila, što je neophodno da bi budžet mogao da bude usvojen na sednici Vlade.

Jelašić je podsetio da će, prema dogovoru sa MMF-om, koji predviđa povlačenje oko 520 miliona dolara u slučaju da Srbiji zatreba pomoć te međunarodne finansijske isnstitucije, budžetski deficit u 2009. godini biti najviše 1,5 odsto bruto-domaćeg prozivoda.

"To znači da iduće godine neće biti povećanja penzija, odnosno one će biti iste, uključujuci poslednje povećanje", rekao je guverner i dodao da će plata biti na nivou planirane stope inflacije.

"Polovinom naredne godine predviđena je prva revizija programa sa MMF-om, na kojoj će se videti šta ce se dešavati sa prihodima i sa makroekonomskom situacijom, od čega ce zavisiti dalje mere i potezi", rekao je Jelašić za Radio Beograd 202.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image