• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ubica stend baja" štedi 10 odsto struje

Španska firma "Good For You, Good For The Planet" osmislila je uređaj koji isključuje iz struje kućne aprate u neaktivnom "stend baj" (stand by) načinu funkcionisanja, čime se omogućava ušteda struje od 10 odsto u proseku.

Španska firma osmislila je uređaj koji isključuje iz struje kućne aprate u neaktivnom "stend baj" (stand by) načinu funkcionisanja, čime se omogućava ušteda struje od 10 odsto u proseku, preneo je u petak Vol strit žurnal.

Na tržištu već ima proizvoda za isključivanje uređaja u "stend baju", ali izumitelji novog "ubice stendbaja" tvrde da je njihov proizvod jedini koji će u potpunosti rešiti problem potrošnje struje, jer ostali ili ne isključuju uređaje iz struje u potpunosti ili nisu u potpunosti automatizovani.

"Imamo gotov proizvod koji će definitivno rešiti problem", kazao je Horhe Huan Garcija, osnivač firme "Dobro za tebe, dobro za planetu" (Good for You, Good for The Planet).

On je kazao da pregovara sa proizvođačima elekronike da se uređaj "100 odsto isključen" (100% Off) ugrađuje direktno u aparate.

Garsijin sistem počiva na algoritmu koji utvrđuje da li je uređaj aktivan ili nije, a ukoliko se primeni na povezane uređaje, poput kompjutera, štampača i skenera, isključuje samo neaktivan uređaj, dok ostali nastavljaju da rade.

"Stend baj" je uveden prvo na televizore, da ljudi ne bi ustajali da isključe i uključe TV, a nakon toga se proširio na sve kućne aparate, od mikrotalasnih pećnica do monitora i štampača, a na nekim uređajima, poput nove Nintendove konzole za igru, nema opcije za potpuno isključivanje, osim da se konzola fizički isključi iz struje.

Istraživanje Evropske komisije pokazalo je da se u EU troši sedam milijardi evra godišnje, odnosno 10 odsto ukupne potrošnje struje, na struju uređaja u "stend baj" načinu rada, koji je prepoznatljiv po crvenoj lampici koja ukazuje da uređaj nije isključen sa mreže.

"Stend baj" može i više da optereti mrežu. Kako je pokazalo istraživanje univerziteta u Berkliju, neaktivni uređaji mogu da učestvuju i sa 26 odsto u potrošnji struje kalifornijskih domaćinstava opremljenih velikim brojem elektronskih aparata.



Mašine u "stend baju" učestvuju sa jedan odsto u emisiji gasova sa efektom staklene bašte u svetu, procenila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Španski hoteli NH testiraju proizvod španske firme i planiraju da ga uvedu u svih 350 hotela u 22 zemlje, u 50.000 soba ukupno, da bi smanjili potrošnju struje.

Pojedini istraživači ukazali su da će biti neophodno da se korišćenje takvih uređaja za automatsko isključivanje sa napajanja strujom dodatno reguliše i uskladi sa potrebama, jer pojedini aparati, poput alarma, moraju da budu uključeni stalno.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image