• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko će biti najbolji farmer Srbije 2019. godine?

Izvor mondo.rs

Sedmi put zaredom Srbija će dobiti najboljeg farmera i to u tri kategorije.

Pokrenut je sedmi po redu konkurs Intesa Farmer u okviru kojeg se nagrađuju najbolji poljoprivredni proizvođače. Nagradni fond takmičenja iznosi 2,4 miliona dinara, a nagrade će biti dodeljene u kategorijama Intesa farmer godine, Intesa farmer inovator i Intesa mladi farmer.

Takmičenje je pokrenuto u okviru panel diskusije na temu “Budućnost poljoprivrede u Srbiji“ koju je organizovano u okviru Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Na panelu su, pored visokih predstavnika banke, učestvovali: Nenad Katanić, zamenik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Veljko Jovanović, direktor Sektora poljoprivrede u Privrednoj komori Srbije (PKS), Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije, kao i Alpar Kišimre, poljoprivrednik.

Panel, koji je pokazao da se državni sektor zadužen za poljoprivredu i razvoj i poljoprivrednici sve više razumeju i uzajamno pomažu, odgovorio je na mnoga, ali i otvorio neka nova pitanja, među kojima i ono o izvozu srpske poljoprivrede na tržišta Rusije, Kine ili Turske. U tom smislu, država je sugerisala da poljoprivrednici pažljivo osmotre situaciju na tržištu i planiraju svoju proizvodnju.

Domaći poljoprivrednici ne bi smeli da uzimaju svoje proizvode, niti tradicionalno dobre veze s ovim zemljama zdravo za gotovo, nego da ulažu u svoju proizvodnju i to u one segmente, koji su važni za izvoz u ove, ali i sve druge zemlje. Uverenost proizvođača da ima kvalitetan i konkurentan proizvod nije preporuka sama po sebi da naši poljoprivrednici dobiju zeleno svetlo za izvoz u Kinu, Rusiju ili bilo koju drugu zemlju.

Naši poljoprivrednici imaju kvalitetne proizvode, ali moraju da znaju da su ova tržišta izuzetno promenila svoju tražnju u poslednjih nekoliko godina. To što proizvod dolazi iz Srbije i dobrog je kvaliteta nije dovoljna preporuka sama po sebi da kineski ili ruski partneri taj proizvod i kupe. Ako neko traži jednu vrstu jabuka, krompira ili bilo kog drugog proizvoda ne može im se nuditi proizvod koji domaći proizvođač misli da oni treba da kupe. Srpski poljoprivrednici moraju da se osveste u nekom smislu i budu realni po ovom pitanju, pa da proizvodnju planiraju u skladu sa potražnjom, ne samo na domaćem, nego i na svetskom tržištu“, rekao je Nenad Katanić, zamenik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Na panelu je otkriveno i to da država i banke čine veliki napor da izađu u susret poljoprivrednicima, ali i da postoji još niz stvari, koje bi trebalo da budu rešene u narednom periodu. U to spadaju modernizacija proizvodnje, bolja kontrola kvaliteta, ali i dalje podizanje kvaliteta proizvoda, koji jedino tako mogu biti konkurentni na domaćem, regionalnom i svetskom tržištu. U Srbiji postoje proizvođači, koji aktivno izvoze i na najzahtevnije američko ili britansko tržište, pa bi trebalo učiti iz iskustava tih malih i srednjih proizvođača, koji su uspeli da se prilagode sve zahtevnijoj potražnji iz sveta.

U razvoju poljoprivredne proizvodnje banka, kao podrška, može da ima veliku ulogu, a Banca Intesa je tu da podrži uspešne poljoprivrednike.

“Uvažavajući značaj poljoprivrede za privredni rast naše zemlje, protekle godine smo podržali registrovana poljoprivredna gazdinstva sa preko 10.000 kredita u ukupnoj vrednosti od oko 57 miliona evra, uz rast obima kreditiranja od oko 6 % u poređenju sa godinom ranije. Ovaj uspeh je rezultat veoma povoljne cenovne politike, kvalitetne ponude, kao i brojnih inicijativa koje smo preduzeli, uključujući specijalnu ponudu za sezonska ulaganja, učešće u programu subvencionisanog kreditiranja, ali i unapređenje servisnog modela kroz uvođenje koncepta Intesa Farmer centra za rad sa velikim klijentima. Takođe, dodatno bih istakao da smo nakon odličnih rezultata u 2018. godini gde smo bili banka broj jedan u isplati subvencionisanih kredita sa Ministarstvom poljoprivrede, nastavili projekat i u ovoj godini. Za svega tri radna dana, imamo već preko 50 zahteva za kredit u iznosu od preko 50 miliona dinara“, izjavio je na konferenciji Darko Popović, član Izvršnog odbora i direktor Divizije za poslovanje sa fizičkim licima i malim biznisom Banca Intesa.

O pobednicima konkursa Intesa Farmer 2019 će odlučivati stručni žiri na osnovu niza utvrđenih kriterijuma, koji uključuju ostvarene godišnje rezultate, realizovane investicije, upotrebu inovativnih rešenja u proizvodnji i plasmanu, kao i preradu i plasman proizvoda sa geografskim poreklom.

Svi registrovani poljoprivredni proizvođači klijenti Banca Intesa mogu da se prijave na takmičenje u periodu od 21.05. do 20.09. u svim ekspoziturama banke širom zemlje, putem imejl adrese [email protected] i sajta www.bancaintesa.rs.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Serbia forever

Matijević, Kostić, Arapi....

special image