• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mihajlović: Izgrađen je veličanstven autoput (FOTO)

Izvor Tanjug

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da se sutra pušta u saobraćaj veličanstven autoput kroz Grdeličku klisuru.

 Istakla je da će efekti njegove izgradnje biti brži transport, nove fabrike i ostanak ljudi u tom delu Srbije.

"Ispunjava se san, spajamo Srbiju i Crnu Goru"

"Koridor koji smo završili je najkraća ruta koja spaja različite delove Evrope i za Srbiju znači mnogo i zbog tranzitnog saobraćaja koji se već vraća, ali i zbog svega onog što dolazi s auto-putem. Naše iskustvo posle 300 kilometara asfaltiranih autoputeva u prethodne četiri godine jesu da su uz autoput nikle desetine novih fabrika i pogona i to je ono što očekujemo i s novim deonicama na Koridoru 10 i na Koridoru 11 koje puštamo u saobraćaj", rekla je Mihajlović za RTS.

Šef "Projekta jug" u "Koridorima Srbije", Leonid Vuković, rekao je da su najveći izazov u izgradnji autoputa kroz Grdeličku klisuru bila klizišta, posebno na kosinama 3 i 5, koja su išla i do 45 metara ispod površine terena: "Svi učesnici u projektu saglasni su da su sve konstrukcije apsolutno bezbedne i da je auto-put bezbedan za odvijanje saobraćaja. Narednih meseci radiće se dodatna stabilizacija kosina i klizišta, koja neće uticati na saobraćaj, ali je značajna za dugoročnu stabilnost ovih objekata".

Ona je dodala da će tokom leta biti završen u potpunosti i istočni krak Koridora 10, na kojem se radi na još nekoliko kritičnih tačaka, a do kraja juna biće pušteno u saobraćaj i 103 kilometra autoputa od Obrenovca do Čačka:

"Danas smo počeli radove i na deonici Preljina-Požega, vrednoj skoro 500 miliona evra, s kojom Čačak i čitav taj deo Srbije postaju neka vrsta tranzitnog koridora. Od Požege će ići jedan krak autoputa ka Crnoj Gori i Jadranskom moru, drugi ka Bosni i Hercegovini. S druge strane, kod Čačka će se Koridor 11 povezivati s Koridorom 10 preko Moravskog koridora, koji takođe počinjemo da gradimo na leto".

Mihajlović je naglasila da su deonice kroz Grdeličku klisuru bile izuzetno teške za izgradnju, jer su između ostalog izmeštani korito reke i železnička pruga na Koridoru 10, a sa Mominog kamena uklonjeno je više od 650.000 kubika kamena, što je količina za koju je potrebno 62.000 kamiona da bi se prevezla.

"Sigurno je da ćemo kad se autoput pusti u saobraćaj još analizirati sve što je rađeno, kako se neke greške ne bi ponavljale na budućim projektima", dodala je ona.

Savladana Grdelica, od nedelje "pista" do Soluna! VIDEO

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Željko

Hvala premudrom!

Aca

Nije veličanstven, nego preveličanstven autoput! A za mesec dana će da krpe rupe na istom.

Borkes

Pa jel te bre nije sramota da kazes da ste za 4 godine asfaltirali samo 300 km autoputa?!?!?!? Japanci za 6 meseci isuse 5 km2 mora i naprave aerodrom... Dajte bre dokle cete mazati oci ovom narodu

special image